Ведмедик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ведмедик

Статус діючий
Країна  Україна
Розташування Харьков, Майдан Конституции (Харьков)
Тип будівлі торговельна
Інтер'єр магазину, 2009 рік

«Ведмедик» (іноді Медведик) — кондитерський магазин в Харкові. Відкритий у 1900 році на Миколаївській площі як фірмовий магазин роздрібної торгівлі Торгового дому Жорж Борман. Назву «Ведмедик» отримав з 1970-х років. Розташований у будівлі Університету мистецтв імені Котляревського.

Історія[ред. | ред. код]

Російський підприємець Георгій Борман у 1896 році заснував у Харкові фабрику з виробництва бісквітів та шоколаду товариства Жорж Борман (нині продовженням фабрики є кондитерська фабрика «Харківчанка»). В асортименті фабрики переважала переважно недорога, доступна широкому колу споживачів продукція: шоколад, шоколадні цукерки, карамель та монпансьє в банках, мармелад, різне варення, бісквіти та пряники[1].

Фірмовий магазин роздрібної торгівлі[1] Торгового дому Жорж Борман у Харкові був відкритий у 1900 році в прибутковому будинку Гладкого на Миколаївській площі (сучасна площа Конституції, будинок 11)[2] і за своїм інтер'єром не поступався красі столичним палацам і музеям[1]. Інтер'єр магазину був оформлений в «єлісєєвському» стилі магазинів купця Єлісєєва на вулиці Тверській та на Невському проспекті[3]. Він був першим у Харкові магазином, що висвітлювався електричним освітленням[4].

Загалом у Харкові до 1915 року працювало чотири магазини товариства Жорж Борман, ще два були пізніше відкриті на вулиці Рибній, будинок 3 (Кооперативна вулиця) та вулиці Катеринославській, будинок 4 (сьогодні — Полтавський шлях). Навпроти магазину в прибутковому будинку Гладкого в будівлі Братського будинку Успенського собору на тій же Миколаївській площі працював ще один, четвертий магазин, в якому можна було купити продукцію Жорж Борман[4]. У післявоєнний період він був перетворений на популярне міське кафе «Східні солодощі»[4], яке закрилося на початку 2000-х років.

Після Другої світової війни магазин отримав назву «Кондитерські вироби» на площі Тевелєва,[5] а його початковий інтер'єр було відновлено. Не пізніше 1974 був перейменований в «Ведмедик»[5][6].

До 2002 року магазин ставився до кондитерської фабрики «Харківчанка» на вулиці Кацарській, яка раніше називалася фабрикою Жоржа Бормана. З 2002 магазин «Ведмедик» належить ЗАТ «Харківська бісквітна фабрика»[5].

Включений туристичні маршрути міста Харкова як історична пам'ятка.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Маценко Г. О. Нотатки про українських підприємців // Упаковка. — № 5. — 2017. — C. 54-57
  2. Пшинка А. В. Аналіз історичного досвіду маркетингової діяльності в контексті його використання в сучасній українській практиці (рукопись) // Международный научный журнал. — № 4. — 2016. — С. 89-93
  3. Музей рекламы. Товарищество «Жорж Борманъ». Музей рекламы города Харькова. Архів оригіналу за 11 травня 2021. Процитовано 19 березня 2021.
  4. а б в Пшинка А. В. Анализ исторического опыта маркетинговой деятельности в контексте его использования в современной украинской практике // Мiжнародний науковий журнал. № 4-2. — 2016 С. — 89-93. — ISSN: 2410-213X.
  5. а б в Магазин «Ведмедик». Официальный сайт ЗАО Харьковская бисквитная фабрика. Архів оригіналу за 10 березня 2021. Процитовано 19 березня 2021.
  6. название «Ведмедик» присутствует в телефонном справочнике Харькова за 1974 год

Посилання[ред. | ред. код]