Весела львівська хвиля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Весела львівська хвиля» (пол. «Wesoła Lwowska Fala») — щотижнева радіопрограма Польського Радіо у Львові, яка щонеділі транслювалася Польським Радіо.

Історія[ред. | ред. код]

Передача, що складалася переважно з легкої музики, скетчів та гумору, була однією з найпопулярніших програм Польського Радіо у міжвоєнний період. Започаткована у 1933 році, вона залишався в етері до вторгнення в Польщу німецьких та радянських військ у 1939 році.

Оскільки ідея цілоденної програми, яку готує одна з регіональних філій Польського Радіо, а не центральна редакція, була новинкою, перші випуски готувалися майже безоплатно журналістами-аматорами та гумористами. Згодом вона стала однією з найуспішніших передач Польського радіо, визнаною по всій країні.

Автором більшості скетчів був Віктор Будзинський. Серед найвідоміших гумористів, пов'язаних з «Веселою хвилею», був дует Щепцьо і Тонцьо, відомий своїми діалогами львівським діалектом. Іншими видатними особистостями були Мечислав Мондерер та Адольф Фляйшен, які пародіювали місцеву єврейську громаду, а також Влада Маєвська, Вільгельм Корабльовський та багато інших. Після початку другої світової війни більшість митців були мобілізовані до польської армії та успішно евакуювалися з Польщі. Вони служили у складі театру «Весела львівська хвиля» на різних фронтах війни. Після війни більшість з них залишилися в еміграції.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Wiktor Budzyński Prawda o «Lwowskiej fali». (пол.)
  • Szolginia, Witold. Lwów i jego miszkańcy. Wydanie specjalne tygodnika Przekrój. Na wesołej fali (1991). (пол.)
  • Kotarska, Elżbieta (10 травня 2003). Włada Majewska. wysokieobcasy.pl. (пол.)
  • Одна з найпопулярніших пісень про довоєнний Львів «Tylko we Lwowie», заспівана Казиміром Вайдою та Генриком Воґельфанґером (пол.)
  • «Włóczęgi», фільм 1939 року, що зображує найпопулярніших персонажів «Wesoła Lwowska Fala» (пол.)