Вогняні версти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вогняні версти
рос. Огненные вёрсты
Жанрвійськовий
Режисер Самсон Самсонов
Сценарист Микола Фігуровський
У головних
ролях
Іван Савкін
Маргарита Володіна
Оператор Федір Добронравов
Композитор Микола Крюков
Художник Микола Маркін
Кінокомпанія«Мосфільм»
Дистриб'юторМосфільм
Тривалість85 хв.
Моваросійська
КраїнаСРСР СРСР
Рік1957
IMDbID 0050794

«Вогняні версти» — радянський художній кольоровий фільм знятий режисером Самсоном Самсоновим на кіностудії «Мосфільм» в 1957 році. Прем'єра фільму в СРСР відбулася 1 листопада 1957 року.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Епоха Громадянської війни в Росії: «Юденич біля Петрограда, поруч Денікін» (1919 рік). У поїзді з'являється дивний солдат (Володимир Кенігсон), який захищає дівчину (Маргарита Володіна) від грабіжників. В іншій сцені старий лікар питає вусатого військового в портупеї (чекіст Заврагін), чи він більшовик. Той відповідає ствердно і йде до смертельно пораненого комісара, який повідомляє конфіденційну інформацію про підготовлюваний заколот серед військових спеців. Тим часом поїзд зупиняють у степу й документи перевіряє суворий матрос із кулеметними стрічками поверх бушлата (Михайло Погоржельський). У молодого пасажира не витримують нерви: він убиває одного з патрульних, пускається навтьоки, але його вбиває дивний солдат з першої сцени. Вусатий військовик у гімнастерці й кашкеті доповідає командирові патрульного загону, що йому терміново потрібно в місто, щоб запобігти заколоту.

Місто блоковане білими, тому формується невелика група людей: чекіст, лікар, дівчина-санітарка з першої сцени, актор імператорського театру, дивний солдат з першої сцени, який відрекомендувався ветеринаром. Вони рухаються через степ на тачанці. З географічних орієнтирів присутні тільки Плавні. На хуторі вони наважуються заночувати, але під маскою ветеринара ховається білий полковник. Він убиває молодого кучера тачанки й легко ранить чекіста. Вранці за тачанкою розгортається гонитва кінних козаків. Актор гине, а лікар зазнає важкого поранення. Проте чекіст добирається до міста й заколот пригнічується ще на стадії таємних зборів під виглядом гри в карти. Ветеринар у самій сорочці вистрибує з вікна й відстрілюється. Але чекіст убиває його біля огорожі з пістолета. У фінальній сцені чекіст обіймає в госпіталі санітарку.

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]