Вофонг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вофонг (Кит.窩蜂; Піньінь. Wōfēng.) також відомий як Гніздо з бджолиним роєм (Кит. 窠蜂的火器; Піньінь. Kē fēng de huǒqì.) — ранній тип ручної установки залпового вогню, як снаряди для якої використовувалися стріли, з прикріпленою до них ємністю наповненою порохом. Перші письмові згадки про цей вид зброї відносять до часів імператора Юньвеня І.

Вофонг «Гніздо з бджолиним роєм». Конструкція.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

Перша історична згадка датується 1400 роком.

Принцип дії і застосування[ред. | ред. код]

Стріла для вофонга. Конструкція.

Спираючись на дані енциклопедії Холон|шенці женфа (Точність якої в деяких аспектах критирує значна кількість сінологів), вофонг характеризується як ракетниця, що могла вмістити майже п'ятдесят стріл. Проте, на практиці їх кількість варіювалася від дев'яти до тридцяти двох. Эмність з порохом загортали в папір і кріпили до стріли, після чого під'єднювали запал. Хоча така дія проводилася з кожною стрілою окремо, їх кінці запалу були сконцентровані в одному місці, що дозволяло запалити всі стріли одночасно.

Запущена з такого приладу стріла досягала швидкості 365 км/год., що майже в двічі швидше стріли запущенної з композитного лука. Зона досягнення — ~100 метрів.

Іноді, накінечники стріл були просочені отрутою.

Машина була розрахована на знищення великої кількість ворожої сили.

Відомий також варіант вофонга, в якому замість стріл в ньому знаходилося до сотні маленьких свенцевих пуль.

Застосовувалася як у воєнних кампаніях та каральних експедиціях, так і вартовими, що обороняли Великий китайський мур від монголів.

Інше[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]