Вулиця Ісайї Кам'янчанина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Ісайї Кам'янчанина
Кам'янець-Подільський
Назва на честь Ісайї Кам'янчанина
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа

Ву́лиця Іса́йї Кам'янча́нина — вулиця в місті Кам'янець-Подільський.

Розташування[ред. | ред. код]

Вулиця розташувалася на Польських фільварках (точніше, у буфері, що зістиковує Польські фільварки з Новим планом). З'єднує вулиці Північну та Тімірязєва. Протяжність — один квартал.

Історія назв[ред. | ред. код]

Спочатку це був Штабний провулок. Таку назву йому надала міська дума 15 лютого (27 лютого за новим стилем) 1900 року, а 1902 року затвердило Міністерство внутрішніх справ Росії.

У радянський час Штабний провулок перейменували на вулицю Ульянової (без уточнення, хто саме із родичів Володимира Ілліча Леніна мався на увазі: мати Марія Олександрівна Ульянова чи сестра Марія Іллінічна Ульянова).

16 вересня 1993 року Кам'янець-Подільський міськвиконком перейменував вулиця Ульянової на вулицю Ісайї Кам'янчанина — українського просвітителя 16 століття, письменника, перекладача, який народився в Кам'янці-Подільському [1].

Окремі будинки[ред. | ред. код]

Ісайї Кам'янчанина, 1[ред. | ред. код]

На вулиці Ісайї Кам'янчанина є тільки один багатоповерховий будинок — № 1. Це 140-квартирний 9-поверховий житловий будинок, зведений для працівників Кам'янець-Подільського кабельного заводу [2].

Ісайї Кам'янчанина, 4[ред. | ред. код]

У приватному будинку № 4 жив Герой Радянського Союзу (1945), кавалер двох орденів Слави Михайло Іванович Юрченко (19222008[3].

7 лютого 2008 року міська топонімічна комісія розглянула клопотання міської ветеранської організації про перейменування вулиці Ісайї Кам'янчанина на вулицю Юрченка та про встановлення на будинку № 4 цієї вулиці меморіальної дошки. Топонімічна комісія погодилася з тим, що має бути встановлена меморіальна дошка Михайлові Юрченку (далі це питання розглянула сесія міської ради). Щодо перейменування вулиці, то комісія одноголосно віхилила цю пропозицію, оскільки, по-перше, Ісайя Кам'янчанин — видатний український культурно-освітній діяч, письменник і перекладач, уродженець Кам'янця-Подільського, по-друге, вулицю не так давно перейменовано, тому доцільно іменем Юрченка назвати одну з інших вулиць міста [4].

7 травня 2008 року на будинку встановлено меморіальну дошку з написом «В цьому будинку жив Герой Радянського Союзу Юрченко Михайло Іванович» [5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рідіють ряди більшовиків. На карті Кам'янця // Подолянин. — 1993. — 29 вересня. — С. 1.
  2. На фініші року // Прапор Жовтня. — 1988. — 21 грудня. — С. 1.
  3. Живе герой у нашому місті // Спогади ветеранів. — Кам'янець-Подільський, 2005. — С. 25—27.
  4. Будзей Олег. На честь героя // Подолянин. — 2008. — 22 лютого. — С. 3.
  5. Бабляк Віталій. На честь героя // Подолянин. — 2008 — 9 травня. — С. 5.

Література[ред. | ред. код]

  • Ісайя Кам'янчанин: Їх іменами названі вулиці міста / Рубрику веде історик Ігор Данілов // Край Кам'янецький. — 1993. — 18 серпня. — С. 3.
  • Будзей Олег. Ісайя Кам'янчанин: Ім'я на мапі міста // Подолянин (Кам'янець-Подільський). — 2002. — 1 березня. — С. 5.