Вулиця Балківська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Балківська
Місцевість Пересип, Слобідка
Район Пересипський район
Назва на честь балки
Колишні назви
Гетештрассе, Вюрдемштрассе, Лиманська дорога, проспект Лиманський, Балківська, шосе М14
Загальні відомості
Протяжність 4,5 км
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа

Вулиця Балківська - вулиця в місті Одеса, місцевість Пересип та Слобідка. Пролягає від вулиці Пастера до Мельницької вулиці. Продовженням є Мельницька вулиця до Поїзної вулиці.

Прилучаються вулиці Кутузова, Червонослобідська, Ольгіївський узвіз, 2-й Західний провулок, узвіз Матроський, провулок Матроська Слобідка, Стаханівський, Аполона Скальковського, вулиця Малиновського, узвіз Степана Олійника, вулиці Градоначальницька, Розкидайлівська, Олександра Кутазакія, Розумовська, Колонтаївська, Бугаївська, Середня, Бабеля, Дальницька та Заньковецької.

Історія[ред. | ред. код]

Вулиця виникла у 1815 році під назвою Гетештрассе (нім. Goethestrasse), яка йшла від Приморської вулиці до вулиці Щольштрассе (нім. Scholzstrasse) (нині - Грушевського), у 1858 році - Вюрдемштрассе (нім. Würdemstrasse). У 1916 році вона стала називатися Лиманська дорога, яке йде на Лиманку, у 1943 році - Лиманський проспект, у 1952 році - Балківська, яка названа зараз, на початку 1980-хх стала називатися шосе М17. Назву Балківська повернено у 2001 році.