Вулиця Жабинського (Чернігів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Жабинського
 Україна
Населений пунктЧернігів
Новозаводський район
Історичні відомості
Назва на честьЖабинський Дмитро Іванович
Колишні назвиВокзальна
Дата початку забудови1930-ті[1]
Серіявулиці Чернігова
Протяжність1,36 км
Поштові індекси14017
Зовнішні посилання
Мапа

Вулиця Жаби́нського — вулиця в Новозаводському районі міста Чернігів. Пролягає від глухого кута біля вулиці Івана Мазепи до вулиці Старобілоуська.

Примикають проспект Перемоги, провулок Вокзальний.

Історія

[ред. | ред. код]

На початку 1930-х років на місці сучасної вулиці було прокладено дорогу вздовж товарного двору залізничної станції. У 1960-х роках отримала назву Вокзальна вулиця — через близькість до залізничного вокзалу.

1983 року вулиця отримала сучасну назву — на честь Героя Радянського Союзу, уродженця Чернігова Дмитра Івановича Жабинського.

Парна сторона вулиці, що на північ від проспекту Перемоги, почала забудовуватися комплексом 10-поверхових будинків у 2010-х роках — у 2016 році введено в експлуатацію перший будинок.

Забудова

[ред. | ред. код]

Початок вулиці парна і непарна сторони зайняті багатоповерховою житловою (5-поверхові і 10-поверхові [2] будинки, один 14-поверховий) і нежитловою (територія ринку, хлібокомбінату, склади, магазини непродовольчих продуктів) забудовою. Кінець вулиці парна та непарна сторони зайняті садибною забудовою, частково малоповерховою житловою (один 2-поверховий будинок). Початок вулиці парна сторона зайнята територією Привокзального ринку (проспект Перемоги №13).

На розі вулиці Жабинського та Вокзального провулка розташований стадіон «Локомотив». Між малоповерховою житловою забудовою вулиці Привокзалною та багатоповерховою житловою забудовою вулиці Жабинського розташований Залізничний парк.

Установи:

  1. будинок № 2/6 — Чернігівська митниця
  2. будинок № 11 - Чернігівський комбінат хлібопродуктів № 1
  3. будинок № 15 - КП «Чернігівводоканал»
  4. будинок № 15 А - Чернігівський стрілецько-спортивний клуб
  5. будинок № 19 - стадіон «Локомотив»
  6. будинок № 21 - пожежна частина ДПРЧ-2

Навпроти стадіону «Локомотив» розташована низка історичних будівель, що не є пам'ятками архітектури чи історії — чотири садибні будинки (№ 4, 6, 8, 10) [3] .

Меморіальні дошки:

  1. будинок № 2/6 - Герою Радянського Союзу Дмитру Івановичу Жабинському - коментар іменування вулиці
  2. будинок № 21 - підполковнику, учаснику ліквідації аварії на ЧАЕС Григоренко Анатолію - на будинку пожежної частини, якою він керував.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. ЖАБИНСЬКОГО ВУЛИЦЯ // Чернігівщина. Енциклопедичний довідник / за ред. А. В. КудрицькогоКиїв: «Українська Радянська Енциклопедія» імені М. П. Бажана, 1990. — 1007 с. — ISBN 5-88500-011-5
  2. ул. Жабинского, 2Б. Архів оригіналу за 22 квітня 2022. Процитовано 14 травня 2020.
  3. Историко-архитектурный опорный план Чернигова

Література

[ред. | ред. код]