Вулиця Франка (Луцьк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Франка
Країна  Україна

Вулиця Івана Франка — вулиця Луцька, що починається на вулиці Винниченка та закінчується на вулиці Шевченка. Поряд неї знаходяться інші вулиці: Затишна, Кондратюка, Яровиця та Сільська.

Історія[ред. | ред. код]

Колись там, де зараз пролягають вулиці Івана Франка, Набережна та Яровиця, було село. Воно так і називалося — Яровиця. У 1830-х роках з Парадного майдану (нині Театральний майдан) місце польових тренувань військ Луцького гарнізону перенесли на поля поблизу цього села.[1] 1916 року її перейменували на честь генерала Каледіна. Імовірно, у 1918 році, за української влади, вона знову стала Яровицькою. Згодом, з 1920 року вулиця стала Краківською. Замість Краківської з'явилася вулиця Перацького. А з приходом радянської влади стала вулиця Івана Франка.[2]

Архітектура[ред. | ред. код]

Вулиця має приблизно одного кілометра протяжності, містить у собі безліч публічних просторів, починаючи від продуктових магазинів, закінчуючи житловими комплексами. Одним з таких може слугувати ЖК «Яровиця», що знаходиться саме на цій вулиці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історія розбудови Привокзального району в Луцьку. Хроніки Любарта. 27 вересня 2018. Архів оригіналу за 23 листопада 2021. Процитовано 23 листопада 2021.
  2. Як і чому змінювалися назви луцьких вулиць: історія (фото). konkurent.ua (укр.). Архів оригіналу за 23 листопада 2021. Процитовано 23 листопада 2021.