Візеріс I Таргарієн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Візеріс I Таргарієн
англ. Viserys I Targaryen
Творець: Джордж Мартін
Твори: Пісня льоду та полум'я і Дім Дракона
Стать: чоловічаd
Національність: Сім Королівствd
Родина: Алісент Хайтауер
Діти: Рейніра Таргарієн, Ейгон II Таргарієн, Aemond Targaryend, Helaena Targaryend і Daeron Targaryend
Рід занять: правитель
Роль виконує: Патрік Консідайн

Візеріс I Таргарієн — персонаж вигаданого світу, зображеного в серії книг «Пісня Льоду і Вогню» Джорджа Мартіна, король Вестероса з валірійської династії Таргарієнів. Один із героїв книги «Полум'я та кров» та телесеріалу «Дім Дракона».

Біографія[ред. | ред. код]

Візеріс належав до королівської династії Таргарієнів, яка правила у Вестеросі. Він був старшим онуком короля Джейхеріс I, сином принца Бейлона, який помер від хвороби за життя батька. Візеріс став останнім наїзником дракона Балеріона, який раніше належав Ейгону Завойовнику, і одружився зі своєю кузиною Еймме Аррен. Згідно з рішенням Великої Ради він зайняв Залізний трон у 103 році від Завоювання Ейгона та правив 26 років. Цей король вів мирну політику, але саме за нього стала неминучою масштабна громадянська війна, відома як Танець Драконів. Конфлікт був пов'язаний з династичною кризою: король заповів престол своїй єдиній дочці від першого шлюбу Рейєнірі, але пізніше одружився вдруге, з дочкою правиці Отто Алісент Хайтауер і став батьком Ейгона. Візеріс безуспішно намагався примирити «зелених» (прихильників Алісенти) та «чорних», які підтримували Рейєніру. Він помер у 129 році після Завоювання Ейгона[1][2].

У книгах та образотворчому мистецтві[ред. | ред. код]

Педді Консідайн

Візеріс став одним із персонажів книг Джорджа Мартіна «Світ льоду та полум'я» та "Полум'я та кров", написаних у форматі псевдохроніки. Його зобразив на своїх малюнках художник-ілюстратор Даг Вітлі. Візеріс з'явився і в першому сезоні телесеріалу "Дім Дракона" (2022), де його зіграв Педді Консідайн.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Фахівці вважають історичним прототипом Таргарієнів данських вікінгів, що завоювали в ІХ столітті істотну частину Англії[3]. Образ Візеріса може бути частково заснований на біографії англійського короля Генріха I Боклерка, після благополучного правління якого теж розгорнулася драматична боротьба за престол. Рецензенти «Дому драконів» характеризують Візериса як людину «добру, щедру і великодушну», але відзначають, що глядачам не варто надто до нього прив'язуватися: мабуть, король помре ще в перших серіях[4]. Після виходу перших серій король став популярним персонажем інтернет-мемів[5].

Примітки[ред. | ред. код]