Вікіпедія:Вікізустрічі/ru-4

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

25 квітня на базі Башкірського державного університету пройшла відкрита міжнародна науково-практична конференція «Вікіпедія та інформаційне суспільство», присвячена 10-річчю Башкирської Вікіпедії. Науковий форум став одним з головних в комплексі заходів «Вікі-Сабантуй-2015», що проводилися НП «Вікімедіа РУ».

Відкрив роботу форуму проректор з наукової роботи БашДУ Вадим Захаров. Він розповів, що БашДУ є центром вивчення башкирської мови та літератури. Студенти і випускники факультету башкирської філології та журналістики є потенційними авторами інформаційних текстів і для електронного середовища. На базі факультету працює лабораторія комп'ютерної лінгвістики, яка проводить моніторинг та аналіз наповнюваності інтернет-ресурсів рідною мовою. Співробітники лабораторії, зокрема, провели науковий аналіз башкирської Вікіпедії.

Все це дозволило університету взяти активну участь у підготовці та проведенні масштабного наукового заходу. Форум був присвячений вивченню проблем, завдань і перспектив тих розділів Вікіпедії, які присвячені корінним народам Росії та створені на їх рідних мовах.

Також до учасників конференції із вітальним словом звернулася письменниця, активний редактор Вікіпедії башкирською мовою Гузаль Ситдикова.

У конференції взяли участь більше 100 осіб. Були учасники з Польщі, Естонії, України, Казахстану, Ізраїлю, Філіппін і представники башкирської, удмуртської, татарської, саха, Тива, лезгинської, сибірсько-татарської, російської Вікіпедій. Було багато вчителів зі шкіл районів і міст Республіки Башкортостан. Учасники ділилися своїм досвідом в області вільного поширення знань, обговорили питання взаємодії національних проектів. Активісти регіональних спільнот інтернет-енциклопедії поділилися знаннями і напрацьованим досвідом, поговорили про взаємодію національних проектів. Найбільш жвава дискусія точилася навколо національних Вікіпедій малих народів Росії, авторського права, збільшення кількості статей на різних мовах, а також проблем взаємозв'язку розвитку мов та інтернет-ресурсів. Університет видав збірник матеріалів конференції, який отримали всі доповідачі.

26 квітня зранку відбулася вікіекспедиція до археологічних пам'яток Чишминського району республіки, а пообіді - екскурсія до Національного музею Республіки Башкортостан. — Це написав, але не підписав користувач Jbuket (обговореннявнесок) 15:57, 28 квітня 2015.--Perohanych (обговорення) 15:06, 28 квітня 2015 (UTC)[відповісти]

Стаття на блозі «Вікі: медіа і технології» обширніша і підкріплена ілюстраціями. Запрошую бажаючих вікіпедистів публікувати на цьому блозі свої спостереження, міркування, що стосуються Вікі. Політика цього блогу дуже проста — здоровий глузд і українська патріорична позиція. --Perohanych (обговорення) 15:12, 28 квітня 2015 (UTC)[відповісти]

Див. також[ред. код]