Вікіпедія:Зайві статті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Це есе виходить із припущення про те, що кількість вільних рук в Українській Вікіпедії (кількість вікіпедистів, які над нею працюють) — це кінцевий, обмежений ресурс. Якщо вільних рук не вистачає, то рівень пересічної статті у вікіпедії знижується: статті з плином часу стають переважно занедбаними, неякісними. Якщо у вас виникає таке відчуття від перегляду вікіпедії, знайте — це ознака нестачі вільних рук.

Що таке зайва стаття або баласт в такій концепції? Найпростіше проілюструвати прикладом.

Уявіть, що на написання статті про якийсь астероїд людина витратила кілька місяців роботи, зробила сотні правок. А заходить читати цю статтю 1 людина на рік. Але й це пів біди, бо якщо вікіпедист хоче так розпоряджатися власним часом — може робити що хоче. Натомість уявімо, що чомусь цю статтю підтримує ще кілька інших вікіпедистів, але вже з якихось інших міркувань — мусять на неї витрачати час, відкидаючи вандалізм, упорядковуючи категоризацію чи шаблони, оновлюючи її в рамках циклу статей, або й мусять робити вручну якісь правки чи доповнення. Або ще гірше — навколо неї виник якийсь конфлікт з перейменування, вилучення чи оформлення, і ще більше людей виявилися втягнутими до цієї ситуації, і тепер змушені витрачати свій час на його розв'язання, ба навіть на банальне читання суперечки. І, — що найбільш іронічно, — все одно про цей астероїд заходить почитати 1 (один) сторонній читач на рік. Ось це і є баласт або зайва стаття. Та, яка відтягує цінні обмежені ресурси вільних рук на своє підтримання. Стаття, яка при цьому має білянульовий корисний вихлоп.

Протилежністю зайвої статті є покинута основна стаття. Це коли тема важлива, але над нею з тих чи інших причин не працюють досвідчені вікіпедисти. Статтю читають мільйони читачів, а сама вона при цьому перебуває у жалюгідному, занедбаному стані.

Головна проблема[ред. код]

Щоб ще раз наголосити: головна проблема зайвих статей — вони повисають на руках баластом, і крадуть той час, який міг би бути витрачений на щось значно більш корисне. Причому час не тільки головного автора (хоча і його теж), але й інших членів спільноти.

Про що не говорить це есе?[ред. код]

Це есе у жодному разі не має на меті присоромити чи відмовити вікіпедистів писати статті на вузькі теми, які справді можуть бути не надто популярні. Боронь боже. Натомість, воно наголошує на тому, що:

  1. ухвалюючи критерії автоматичної значущості, треба подбати про те, щоб вони не ставали підставою для створення баласту. Якщо ж є Вікіпедія:Сформований колектив дописувачів для вузької теми — це прекрасно.
  2. пам'ятайте, що є статті, які значно більше потребують вашої уваги, і поліпшення яких принесе значно більше користі.