Вікіпедія:Кістяк основних статей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У рамках поставленої задачі «Як покращити ставлення до Української вікіпедії мінімально затраченими зусиллями?» тут пропонується стратегія під назвою Кістяк основних статей. Стратегія окреслює коло статей, які декларуються основними, і перелік списку дій, які найменшими зусиллями можуть підняти їх якість.

Ця стратегія є наразі лише пропозицією, кроком із пошуку найкращого алгоритму для формування доброго образу Української вікіпедії в українському суспільстві.

Основні статті[ред. код]

У есе ВП:Не кусайте більше, ніж можете прожувати стверджується, що хоча поліпшувати статті з усіх галузей і було б в ідеалі добре, але вільних рук в Українській вікіпедії на це нема і в найближчій перспективі не буде. Тому очікувати, що статті, теми яких слабко дотичні до України, будуть поліпшені так само, як і українські, наївно і навіть злочинно.[1]

З цих міркувань, окреслюючи коло Основних статей, ми встановлюємо першу вимогу: зусилля мають бути сконцентровані на статтях, що дотичні до України.

Друга вимога: найважливішими ми відмічаємо такі категорії статей:

  1. державні утворення, дотичні до України. Це, в першу чергу, держави, які існували на території сучасної України.
  2. правителі і лідери цих держав.
  3. найважливіші події в історії цих держав. Це, в першу чергу, війни та угоди, які найбільше вплинули на історію України.

Ці дві вимоги окреслюють цілком осяжний перелік статей. Він вважається Кістяком основних статей.

Мінімальні зусилля і Максимальна користь[ред. код]

Тут окреслимо стратегію роботи над цим Кістяком. Пропонується два підходи:

  1. Не нашкодь. Просто підписатися на стеження за Кістяком і переконуватися, що нові правки хоча б не погіршують статті циклу.
  2. Причеши.

Підхід Не нашкодь простий: кожен вікіпедист, який має бажання системно працювати над підвищенням рівня авторитету Української вікіпедії, бажано взяти до списку спостереження цей Кістяк і, як мінімум, стежити за тим, щоб нові правки у статтях з цього циклу не робили статтю гіршою.

Підхід причісування пропонує набір дій, що можуть максимально підняти якість за мінімумом зусиль. Це такі дії:

Див. також[ред. код]

Примітки[ред. код]

  1. Ігнорування цієї особливості призводить до прийняття неякісних правил, яке призводить до постійної появи конфліктів, яке призводить до того, що Українська вікіпедія стає занедбаною.