Вікіпедія:Неприпустимість війн адміністраторів/Проект 2009

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Війна адміністраторів — конфлікт між двома або декількома адміністраторами, кожний з яких по черзі робить адміністративні дії, що скасовують дію або дії опонента чи опонентів, — наприклад, накладають і знімають блокування, встановлюють і знімають захист сторінок, видаляють і відновлюють сторінки. Війна адміністраторів може бути наслідком відсутності між ними консенсусу.

Війни адміністраторів, власне кажучи, є одним з різновидів війн редагувань, але з використанням додаткових технічних можливостей адміністратора. Як і війни редагувань, війни адміністраторів перешкоджають пошуку консенсусу з того або іншого питання.

Формальні ознаки війни адміністраторів[ред. код]

Перше ж скасування[1] адміністративної дії[2], зроблене іншим адміністратором, є початком війни адміністраторів і тому порушує це правило у випадку, якщо адміністратор, що відмінив дію, наперед знав, що скасовує дію, котра не була зроблена помилково, і якщо перший адміністратор не дав згоди на скасування його дії.

Якщо в адміністратора, що скасував дію, були підстави вважати, що дія була зроблена помилково, або якщо перший адміністратор дав згоду на скасування його дії, а також якщо він виконує цим особливе рішення, прийняте співтовариством чи Арбкомом, то він не порушує цього правила.

Якщо перший адміністратор повертає свою дію, скасовану іншим адміністратором, цим він не порушує цього правила, при умові, що ця дія явно не суперечить консенсусу спільноти.

Якщо будь-який інший адміністратор повертає дію першого адміністратора, він порушує це правило та вважається учасником війни адміністраторів, якщо тільки він не виконує при цьому особливого рішення, прийнятого спільнотою чи Арбкомом.

Можливі санкції[ред. код]

Якщо попередження про неприпустимість продовження війни адміністраторів не мало впливу, то залучені до неї адміністратори можуть бути заблоковані для запобігання її подальшої ескалації. У той же час можливі випадки, коли це само собою може привести до посилення війни й залучення до неї нових адміністраторів, оскільки адміністратори технічно можуть блокувати й розблоковувати самих себе, інших учасників й адміністраторів. Тому розблокування адміністратором самого себе категорично заборонене правилами й може послужити підставою для позбавлення технічного прапора sysop.

Для припинення війни адміністраторів, якщо попередження й/або блокування за ведення війни адміністраторів не роблять належного впливу, а заходи для вирішення конфлікту й пошуку консенсусу виявляються неефективними або відкидаються однією або обома сторонами конфлікту, варто звертатися в Арбітражний комітет, який може позбавити явно воюючого з колегами адміністратора або адміністраторів їхнього статусу. Іншою можливою мірою запобігання подальшим порушенням може бути попередження адміністраторові з боку АК. В екстрених випадках війна адміністраторів може привести до тимчасового негайного відкликання технічного прапора sysop стюардами — з метою запобігання подальшій ескалації конфлікту й до остаточного вирішення конфлікту Арбітражним комітетом.

Можливі провісники що починається або грозить війни адміністраторів і способи її запобігання[ред. код]

Можливі провісники що починається або грозить війни адміністраторів:

Замість того, щоб розв'язувати війну адміністраторів, спробуйте зробити наступне:

  • Обговоріть конфліктну ситуацію з опонентами.
  • Зверніться до співтовариства, до інших адміністраторів або учасників на відповідних форумах (ВП:ВУ, ВП:ФА) і дочекайтеся їхніх коментарів і можливих порад.
  • Спробуйте розв'язати конфлікт миром, за допомогою звертання до посередників, співтовариству або, якщо всі інші засоби урегулювання конфлікту вичерпані, в Арбітражний комітет.
  • Розслабтеся. Тоді опоненти, можливо, теж охолонуть, і можна буде прийти до розумного консенсусу.

Необхідно пам'ятати, що основним принципом роботи Вікіпедії є пошук консенсусу і що, згідно ВП:ЧНЄВ, Вікіпедія — не поле бою.

Примітки[ред. код]

  1. Під скасуванням розуміється будь-яка відміна адміністративної дії, у тому числі її уточнення
  2. Під адміністративними розуміються всі дії, на здійснення яких уповноважені саме адміністратори, у тому числі й дії, що не вимагають технічного прапора «адміністратор» — такі як підведення підсумку обговорення вилучення статті; з іншого боку, дії, що формально вимагають технічного прапора «адміністратор», але не дають помітних переваг над усіма учасниками, не вважаються адміністративними — наприклад, швидкий відкіт