Вікіпедія:Оскарження підсумків обговорень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
  1. Підсумок стає остаточним, якщо його не оскаржили[1] протягом 7 днів.[2][3]
    • Оскаржувати підсумок може один і більше користувачів. Якщо оскаржує один користувач — інші можуть додавати свої аргументи.
    • У разі оскарження обговорення не відновлюється, але користувачі, за бажанням, можуть коментувати оскарження — можливо, це допоможе підбивачеві прийняти остаточне рішення.
    • Після оскарження попередній підсумок залишається в силі, доки не буде підбито остаточний[4].
  2. Оскарження обов'язково повинне супроводжуватися обґрунтуванням з посиланням на зазначені в обговоренні аргументи. Про оскарження має бути повідомлений користувач, який підбивав підсумок.[5]
  3. Користувач, який підбив підсумок, протягом 7 днів[2] після оскарження може змінити[6] свій підсумок (один раз). У такому разі оскарження втрачає свою силу.[7]
  4. Якщо користувач, який підбив підсумок:
    • вже один раз його змінив,
    • наполягає на своєму підсумку,
    • дає згоду на підбиття остаточного підсумку адміністратором,
    • реагує, але протягом 7 днів після оскарження[2] не відбувається нічого з вищевказаного,
    • не відповідає протягом 7 днів після оскарження[2],
    остаточний підсумок підбиває один з адміністраторів (той, який не брав участі в обговоренні[8]). За відсутності вагомих аргументів для перегляду попереднього рішення оскарження вважається недійсним.
  5. Досі неоскаржений[9] підсумок тижневої давності можна оскаржити не пізніше ніж через місяць після підбиття, однак таке оскарження має або виконати, або підтвердити адміністратор. Якщо Ви — не адмін, і хочете оскаржити підсумок, підбитий більш як тиждень, але менш як місяць тому, напишіть обґрунтування і зверніться на ВП:ЗА, а в разі відсутності реакції — особисто до когось із активних адміністраторів, надавши посилання на відповідне обговорення і своє обґрунтування, щоб хтось із них міг схвалити чи відхилити оскарження.[7]
    • Якщо адміністратор схвалює оскарження, у такому випадку застосовується пункт 4.[10]
    • Якщо оскаржений підсумок не суперечить правилам і настановам Вікіпедії та/або в обговоренні наявний паритет з надто непевною перевагою того чи іншого варіанту, оскарження рекомендовано відхилити.[11]
  6. Повторне виставлення сторінки/теми на обговорення можливе в разі появи нових підстав, які з'явилися після підбиття підсумку, або які не були озвучені під час самого обговорення.[12]
  7. Повторно оскаржити остаточний підсумок адміністратора чи оскаржити підсумок понад місячної давності можна лише у випадку, якщо він суперечить правилам чи настановам Вікіпедії, і виключно через обговорення в Кнайпі адміністраторів та консенсус адміністраторів.[13]

Див. також[ред. код]

Примітки[ред. код]

  1. Оскарженням слід вважати будь-яке аргументоване заперечення підсумку
  2. а б в г Момент повідомлення підбивача про написане оскарження або момент його реакції на нього, якщо він його помітив сам, слід вважати моментом здійснення самого оскарження.
  3. Оскарження понад вказаний термін теж можливе, див. п. 5.
  4. Результат оскарженого підсумку, такий як перейменування чи вилучення сторінки, не змінюється оскаржувачем чи прихильниками оскарження до прийняття остаточного підсумку.
  5. Повідомити автора підсумку про наявне оскарження може будь-хто, але обов'язок повідомлення підбивача про оскарження, здійснене протягом 7 днів після підсумку, лежить на тому, хто робить оскарження й тих, хто зацікавлений у ньому. Якщо оскарження підсумку тижневої давності робить чи схвалює адміністратор, він повинен простежити, щоб автор оскарженого підсумку дізнався про оскарження. Повідомляти автора підсумку бажано через його сторінку обговорення, а не через шаблон {{ping}}, оскільки наразі сторонні користувачі не можуть перевірити, отримав підбивач таку згадку чи ні.
  6. Тут під «зміною» мається на увазі зміна, власне, результату підсумку, а не просто його формулювання.
  7. а б Відхилені, недійсні оскарження, а також ті, які втратили свою силу після зміни підсумку підбивачем, слід вважати такими, що не відбулись.
  8. Під «участю» слід розуміти будь-які коментарі в обговоренні, які стосуються його теми й можуть мати вплив на його результат, а також коментарі, в яких адміністратор проявив прихильність до того чи іншого потенційного результату обговорення. Наприклад, якщо адміністратор дав відповідь на запитання не по темі, або зробив зауваження іншому користувачеві, саму наявність такого коментаря не слід вважати участю адміністратора в обговоренні.
  9. Якщо користувач, який підбивав підсумок, вже змінив його один раз внаслідок оскарження, яке після цього втратило силу, такий підсумок слід вважати досі неоскарженим.
  10. Якщо обговорення відбувалося у вікіпроєкті, де підсумки можуть підбивати лише адміністратори, і якщо користувач, який підбивав підсумок, втратив чи позбувся прав адміністратора, остаточний підсумок підбиває інший адміністратор без додаткового терміну очікування.
  11. Це лише рекомендація, але в деяких випадках вона дозволить зменшити кількість і градус конфліктів.
  12. Правила виставлення теми на повторне обговорення описані на сторінках відповідних вікіпроєктів і можуть відрізнятися від цього пункту. При будь-яких суперечностях із цим пунктом чи цим правилом загалом, пріоритетними слід вважати правила відповідних вікіпроєктів, таких як ВП:ВИЛ, ВП:ПС, ВП:ЗПП тощо.
  13. У дуже складних випадках можливе звернення до Арбкому, але його слід використовувати лише як крайній засіб.