Вікіпедія:Перейменування файлів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Користувачі з прапорцем адміністратора або перейменовувача файлів можуть перейменовувати файли, завантажені в україномовну Вікіпедію[1].

Підстави для перейменування файлів[ред. код]

Оскільки файли, розміщені у Вікіпедії, використовуються також зовнішніми користувачами, і після перейменування файлу такі використання ламаються, перейменування повинно проводитися в мінімальній кількості випадків. Наступні підстави є достатніми для перейменування:

Ціль перейменування Приклад (старе ім'я) Приклад (нове ім'я)
1. Заміна малозмістовними імені файлу (наприклад, технічного, емоційно забарвленого або занадто загального) на коротке і змістовне. DSC_1342.jpg
Stupid bitch.JPG
Бактерія_1408.jpg
Вестмінстерське_абатство_2009.jpg
<ім'я> на концерті.jpg
Helicobacter pylori.jpg
2. Виправлення очевидних помилок в імені файлу: фактичних (наприклад, помилок у власних іменах або історичних датах), орфографічних і т. п. Герб_Азебарджану.png
Портрет_Ван_Гога_1787.jpg
Герб_Азербайджану.png
Портрет_Ван_Гога_1887.jpg
3. Перейменування декількох файлів, якщо вони мають занадто схожі назви (наприклад, розрізняються лише регістром літер або схожими символами розширеної латиниці). Sportcar.jpg
Sportcar.jpeg
Sportcar.JPG
Ferrari F50.jpg
Ford GT.jpg
Mercedes-Benz SLK.jpg
4. Перейменування файлу, що містить у назві символи, які не можуть бути введені зі стандартної клавіатури (латиниця, кирилиця, цифри, прості знаки). 博麗霊夢.jpg Рейму Хакурей.jpg
5. Звільнення назви для можливості відображення однойменного файлу з Вікісховища.
6. Приведення у відповідність до правила Вікісховища перед перенесенням.

У новій назві рекомендується використовувати тільки символи стандартних латиниці та кирилиці, цифри і поширені розділові знаки; розширення повинно бути записано малими літерами. З технічних причин у новому імені не можна використовувати символи #:<>[]{}|\/*?

Файли, що мають загалом і в цілому коректне найменування, у тому числі іншомовне, не повинні перейменовуватимуться, незважаючи на те, що може бути запропоновано «трохи краще» ім'я. Наприклад: Файл:МайданНезалежності-2008.jpg не слід перейменовувати в Файл:Майдан Незалежності у 2008 році.jpg лише тому, що другий варіант «трохи правильніший».

Винятки з наведених вище випадків можуть обговорюватися окремо.

У разі виникнення конфлікту щодо найменування якого-небудь файлу (наприклад, карти спірної території) ті, хто не згідний з поточним ім'ям, повинні почати обговорення на Вікіпедія:ПС. «Війна перейменувань» неприпустима і прирівнюється до війни редагувань.

Запити на перейменування файлів[ред. код]

Користувачі, що не мають права перейменування файлів, можуть запросити його за допомогою відповідного шаблону на сторінці файлу:

{{Перейменувати файл|нове ім'я з розширенням|номер причини}}

Префікс Файл: перед новим ім'ям вказувати не потрібно, але потрібно вказати розширення (*.jpg, *.png і т. п.); вказівка ​​причини необов'язкова у випадках, які очевидно підпадають під один з вищенаведених критеріїв. Такі файли потрапляють у службову категорію Категорія:Файли, що треба перейменувати, користувач із відповідним правом виконає перейменування, якщо вважатиме запит обґрунтованим, після чого він повинен зняти з файлу шаблон запиту перейменування.

Створення перенаправлення зі старого імені при перейменуванні файлів повинно придушуватися, заміну посилань на файл на сторінках виконає автоматичний скрипт, який слід використовувати замість звичайного перейменування, якщо у файлу є включення.

При перейменуванні не можна змінювати розширення файлу (.jpg, .svg і т.п.). Формат файлу неможливо змінити таким чином, це призведе тільки до пошкодження файлу. Для зміни формату файлу потрібно зберегти файл у новому форматі в програмі-редакторі, після чого завантажити як новий файл.

Перейменовувачі файлів не можуть перейменувати файл у назву, вже зайняту файлом на Вікісховищі; адміністраторам така можливість доступна (за це відповідає технічне право reupload-shared).

Перейменування файлів записуються в загальний журнал перейменувань.

Статус перейменовувача файлів[ред. код]

Користувачі-неадміністратори, які активно працюють з файлами, можуть отримати статус перейменовувача файлів, що включає технічні права movefile (можливість перейменування файлів) та suppressredirect (можливість перейменовувати без створення перенаправлення). Заявки подаються на сторінці ВП:Заявки на статус перейменовувача файлів.

Кандидат повинен:

  • мати прапорець патрульного;
  • систематично працювати з файлами (мати в просторі назв «Файл» будь-яких проєктів Фонду Вікімедіа 50 редагувань за останні 3 місяці або 300 редагувань усього);
  • не мати за останній час (принаймні місяць до подачі заявки) яких-небудь серйозних помилок у роботі з файлами (некоректне оформлення ліцензій, порушення КДВ, завантаження під неприпустимими іменами та інше);
  • надати 3-4 файли, які він вважає за потрібне перейменувати, або які були перейменовані за його запитом.

Кандидатури дозволяється обговорювати іншим користувачами, але підсумок підводиться адміністратором на підставі відповідності кандидата критеріям, а не кількості голосів. Мінімальний термін обговорення не встановлюється (в очевидних на думку адміністратора випадках прапор може бути присвоєний відразу), максимальний — рекомендується продовжувати обговорення не довше трьох днів.

Прапорець перейменовувача файлів може бути знятий за системно некоректне його використання: перейменування файлів у неприпустимі назви, участь у війнах перейменувань файлів, зловживання можливістю придавлювати перенаправлення. У разі очевидно деструктивного використання прапорця він може бути негайно знятий будь-яким адміністратором. Також прапорець може бути без обговорення знятий з користувача, заблокованого безстроково.

Інше[ред. код]

Список перейменовувачів файлів знаходиться на сторінці Special:ListUsers/filemover.

Див. також[ред. код]

Примітки[ред. код]

  1. Порядок перейменування файлів на Вікісховищі описано у відповідній настанові Вікісховища.