Вікіпедія:Стиль/Внутрішні посилання/Проект правил

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікіпедія:Прийняття правила Стиль#Внутрішні посилання

Внутрішні посилання робляться всередині основного тексту статті, щоб посилатися на інші статті Вікіпедії. Загальна логіка створення внутрішніх посилань — дати читачеві доречні підказки на питання, які можуть виникнути в нього при читанні статті. Варто додавати посилання на географічні назви (за винятком найпоширеніших), спеціальні терміни. Уявіть собі пересічного студента, який читає новий параграф підручника. До яких термінів у нього виникнуть запитання? Не уявляйте собі читача немовлям. Не тлумачте слів «рука», «нога», «хвіст», «листок», «квітка»[1], «річка», «літак», «Київ», «Україна». Краще два-три доречні посилання, ніж десять банальних.

При посиланнях на інші статті завжди перевірте, чи правильно обрана стаття посилання та чи відповідає вона стилю. Якщо створене посилання скеровує читача на статтю, яка ще не існує, але яку автор має намір створити, стиль цієї назви слід узгодити з подібними існуючими назвами, перевірити їх правильність, наприклад Бобрівка ([[Бобрівка (річка)|Бобрівка]]), а не Бобрівка ([[Бобрівка, ріка|Бобрівка]]) та точність (наприклад Пам'ятник Тарасові Шевченку в Новосілці, а не пам'ятник Тарасові Шевченку в с. Новосілка Бучацього району Тернопільської області)..

Надлишкова вікіфікація[ред. код]

Надмірні внутрішні посилання — це надто численні, повторювані гіперпосилання на неважливі, мало дотичні до предмета статті слова, які відволікають читача від ключових термінів, спонукають «перескакувати» зі статті на статтю, гублячи предмет пошуку.

На що, зазвичай, не варто робити посилань[ред. код]

За винятком випадків, коли такі внутрішні посилання безпосередньо стосуються теми статті:

  • Уникайте посилань на прості слова української мови — предмети повсякденного вжитку, побутові поняття, форми, кольори, частини тіла, предмети одягу, емоції та риси.
  • Уникайте посилань на назви основних географічних понять і місць, країн (напр. Україна, Англія[2], Київ, Лондон...), сторін світу, мов (напр. англійська, німецька...), релігій (напр. християнство, іслам...) і поширених професій (напр. письменник, архітектор...).
  • Уникайте посилань на одиниці виміру, які є ясними (напр. см, м², км, °C...)[3].
  • Уникайте посилань на дати, з якими не пов'язано вагомих щодо теми статті подій.
  • Не робіть посилань на сторінку, що перенаправляє на сторінку, з якої здійснене посилання.

Як правило, внутрішнє посилання має з'явитись у статті лише раз (при першому згадуванні в основному тексті), але, якщо корисно для читачів, посилання можуть бути повторені в інфобоксах, таблицях, підписах до зображень і виносках. У великих статтях (таких як добрі і вибрані) з об'ємними розділами допускаються додаткові посилання на поняття у розділах, де ці терміни розглядаються.

  1. Як виняток, допускається вікіфікація у спеціалізованих біологічних статтях, коли ці «прості» поняття доповнені «складним» прикметником. Напр. листки супротивні
  2. Допускається вікіфікація назв держав у суспільно-політичних статтях
  3. Перелік загальнопоширених одиниць наведений тут: Вікіпедія:Стиль/Посилання#Внутрішні посилання#Особливі випадки#Одиниці вимірювання