Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/Ботте Зіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

БОТТЕ Зіна

(Botte Zina, з роду Чуйко; 05.10.1940 – лип. 1996) – австрал. громад. і політ. діячка укр. походження, педагог, філолог. Перший почесний консул України в Мельбурні (консульський округ – Австралія) на громад. засадах 1992.

Н. в с. Глобине в сел. родині. Дитиною вивезена до Німеччини; 1949 емігрувала з батьками до Австралії. Закінчила Мельбурнський ун-т (1963), отримала диплом бакалавра гуманітарних наук. Викладала англ., нім. та франц. мови в серед. школах та укр. суботніх школах. Чл. «Пласта», Союзу українок Австралії, укр. студентського т-ва, хору «Чайка», театру ім. Л.Курбаса, літ.-мистецького клубу ім. В.Симоненка. 1990 – співзасн. та перший голова Австрал. фундації допомоги дітям Чорнобиля. За організацію благодійної допомоги потерпілим від Чорнобильської катастрофи 1986 вшанована ВР та КМ України званням «Чорнобильська мати» (1991). Кілька разів приїздила до Києва, виступала у ВР. Брала під опіку укр. спеціалістів, які навчалися австрал. високоефективній технології біодинамічної обробки ґрунту, агітувала офіц. урядові кола Австралії надати допомогу Україні на держ. рівні, жертвувала кошти на громад., церк. та культ. потреби українців Австралії.

П. у м. Мельбурн.

Література[ред. код]

  • Михайленко А. Отак і живемо, пані Зіно... «Україна», 1992, № 1;
  • Пригорницький Ю. «Христос відчиняє мені двері». «ЛУ», 1992, 2 квіт.; Не просто гоноровий титул: Повсякденні турботи Почесного консула. «Політика і час», 1994, № 1;
  • Ботте В. Тепер мушу працювати за двох... «Вісті з України», 1996, № 35–36; Українці Австралії: Енциклопедичний довідник. Сідней, 2001.

Джерела[ред. код]

Автор: Г.П. Герасимова.; url: http://history.org.ua/?termin=Botte_Z; том: 1