Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/Буржуазна революція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

БУРЖУАЗНА РЕВОЛЮЦІЯ

– стрибкоподібний перехід від традиційного сусп-ва, заснованого на феод. ієрархії, до приватно- власницького сусп-ва, яке ґрунтується на рівності всіх громадян перед законом, визнанні принципу суверенітету народу і демократ. свобод. У ході Б.р. завершується перетворення станів феод. сусп-ва, пов’язаних з кругообігом капіталу, в буржуазію як окремий сусп. клас.

Гол. рушійними силами Б.р. є буржуазія й селянство, останнє – найбільш зацікавлене у перерозподілі земельної власності на свою користь.

Б.р. утверджує принцип недоторканності приватної власності, який забезпечує екон. незалежність людини від д-ви. Хоча Б.р. не завершується радикальною ломкою попередніх соціальних структур, вона створює умови для формування елементів громадянського суспільства.

Якщо буржуазія є повністю залежною від держ. влади, то вона не набуває достатнього революц. потенціалу. Саме тому в Російській імперії під час революції 1905–1907 і Лютневої революції 1917 буржуазія відігравала другорядну роль. Гол. рушійною силою революц. процесу став міськ. і сільс. пролетаріат, який перебував під впливом соціаліст. і соціал-демократ. партій, гол. чин. есерів і есдеків (див. Партія соціалістів-революціонерів, Російська соціал-демократична робітнича партія). У цих революціях стихійно виникли ради робітн., солдатських і сел. депутатів (див. Ради робітничих депутатів з 1905, Ради селянських депутатів, Ради солдатських депутатів в Україні 1917), які ставили вимогу експропріації великих власників (поміщиків і буржуазії).

Література[ред. код]

  • Ленін В.І. Революція типу 1789 р. чи типу 1848 р.? В кн.:
  • Ленін В.І. Повне зібрання творів, т. 9. К., 1970;
  • Бергер П. Капиталистическая революция. 50 тезисов о процветании, равенстве и свободе. М., 1994;
  • Игнатенко И. Революция в историческом процессе. Минск, 1997.

Джерела[ред. код]

Автор: С.В. Кульчицький.; url: http://history.org.ua/?termin=Burzhuazna_revoliutsiia; том: 1