Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ГОЛОСКЕВИЧ Григорій Костянтинович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ГОЛОСКЕВИЧ Григорій Костянтинович

(04.11.1884–1934) – громад. діяч, вчений-мовознавець. Н. в с. Супрунівка Кам’янецького пов. Подільської губ. Закінчив історико-філол. ф-т Петерб. ун-ту, учень акад. О.Шахматова (належав до керованої ним лінгвістичної секції гуртка україно-знавства при ун-ті). Виявив себе здібним лінгвістом, його дослідження говірок Поділля публікувались у вид. РАН. Чл. укр. громади в Санкт-Петербурзі й осередку Товариства українських поступовців. Викладав укр. мову на таємних університетських курсах Українського клубу в Петрограді (нині м. С.-Петербург). Входив до складу видавничої колегії укр. дитячого вид-ва, керував вид-вом «Слово» (Петроград).

Після Лютневої революції 1917 – один із організаторів укр. громад. акцій у Петрограді, зокрема, укр. маніфестації 12 берез. 1917. Був у складі Української національної ради в Петрограді, утвореної укр. громад.-політ. орг-ціями міста. На Всеукраїнському національному конгресі обрано до Української Центральної Ради від укр. громади Петрограда. Переїхав до Києва. Належав до УРДП (згодом – Української партії соціалістів-федералістів). У верес.–жовт. 1917 очолював від. серед. шк. Ген. секретарства освіти, 1918 – видавничий від. Мін-ва нар. освіти УНР. Зі створенням УАН працював у її історико-філол. від., був співред. укр. наук. словників (1924–32). Досліджував Євсеєве Євангеліє 1283, подільські говірки та ін. 17 серпня 1929 заарештований за звинуваченням у причетності до «Спілки визволення України» (див. «Спілки визволення України» справа 1929–1930), засуджений до 5 років ув’язнення. На засланні у м. Тобольськ (нині місто в РФ) покінчив життя самогубством.

Література

[ред. код]

Життєпис Г.К. Голоскевича. «Записки Історично-філологічного відділу ВУАН», 1923, кн. 2/3; Остання адреса: До 60-річчя соловецької трагедії, т. 3. К., 1997; Верстюк В., Осташко Т. Діячі Української Центральної Ради: Біографічний довідник. К., 1998.

Джерела

[ред. код]

Автор: Т.С. Осташко.; url: http://history.org.ua/?termin=Goloskevych_G; том: 2