Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/Ніштадський мирний договір (1721)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

НІШТАДТСЬКИЙ МИРНИЙ ДОГОВІР 1721 — договір між Росією і Швецією, яким завершувалася Північна війна 1700—1721. Укладений 30 серпня 1721 в м. Ніштадт (Фінляндія). Рос. делегацію на переговорах очолювали дипломати Я.Брюс і А.Остерман, шведську — барони І.Лілієнштедт і О.Штремфельдт. Договір складався з преамбули, 24-х статей і секретного сепаратного артикула.

Згідно з його умовами, Швеція поступалася Росії завойованими останньою провінціями Ліфляндія, Естляндія, Інгерманландія, частиною Карелії — з містами і фортецями Рига, Динамюнд, Пернава, Ревель, Дерпт, Нарва, Виборг, Кексгольм, — а також островами Езель, Даго, Меном та ін., розташованими від курляндських кордонів до Виборга. Росія повертала Швеції Фінляндію. Як компенсацію за втрачені провінції рос. уряд зобов’язувався виплатити Швеції 2  млн єфімків. Між д-вами мала бути відновлена торгівля, причому Швеція отримувала право вивозити без податків хліба на 50  тис. рублів щорічно з Риги, Ревеля і Аренсбурга.

У статті про заг. амністію всіх підданих Росії, Швеції й третіх країн, які брали участь у війні, було зроблено виняток для укр. козаків, які підтримали гетьмана І.Мазепу при його переході на бік швед. короля Карла ХII.

Укладення Н.м.д. відповідало інтересам Росії й означало успішне завершення її боротьби за оволодіння виходом до Балт. моря.

Література[ред. код]

Полное собрание законов Российской империи, т. 6. СПб., 1830;

  • Никифоров Л.А. Внешняя политика России в последние годы Северной войны. Ништадтский мир. М., 1959; История Северной войны. М., 1987;
  • Павленко Н.И. Петр Великий. М., 1994.

Джерела[ред. код]

Автор: В.В. Станіславський.; url: http://history.org.ua/?termin=Nishtadskyj_myrnyj_1721; том: 7