Вікіпедія:Різне

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Як ми пишемо статті[ред. код]

При написанні статей відбувається співпраця. За статистикою, у листопаді 2006 року 11 зареєстрованих користувачів долучились до статті Ліст Ференц, понад 25 статей редагувались більш як шістьома користувачами протягом листопада 2006 року.

Як ми оформлюємо наше оточення[ред. код]

Серед якісного покращення як статей, так і макетів порталів цікавим буде відзначити зміну Головної сторінки 25 лютого 2007. Цьому передували доволі великі прагнення поміняти не вельми естетичне оформлення, які врешті-решт завдяки участі як окремих користувачів, так і Спільноти, втілились в осучаснену сторінку. Слід відзначити також зміну естетичного оформлення зображень, шаблонів непрацювань тощо, які теж осучаснюють Вікіпедію, роблять її симпатичнішою. Ця робота, думається, буде мати продовження, адже нема межі досконалості, ба, зростання кількості користувачів, статей, якості врешті-решт, вимагає естетичного розвитку.

Як ми вирішуємо проблеми і неузгодженості (статті, об'єктивізація), конфлікти[ред. код]

Тематичне поповнення Вікіпедії[ред. код]

Див. також: Категорія:Тематичне поповнення Вікіпедії

Так чи інакше, у Вікіпедії протягом її існування, існує та чи інша тематична спрямованість. Вона, з одного боку залежить від зацікавлень користувачів, наявності чи відсутності того чи іншого матеріалу, інтересу до теми при опрацюванні, залежно від стану статті — якщо її нема, користувачі дописують, обговорюють, доповнюють.


Одними з перших тематичних поповнень стали інтеграція класичної міфології та Енциклопедії українознавства. Вони, хоч і не повною мірою, але стали тією базою, без якої немислима ані енциклопедія у класичному її розумінні, ані українська енциклопедія, де, при послуговуванні рештою джерел, відсутність інформації про осіб, заборонених раніш системою, подвижників української культури, науки, техніки, мистецтва, немислима україноцентрична інтелектуальна система. Поряд із масовими інтеграціями джерел, наявна кропітка робота окремих користувачів, які працювали у тематичних напрямках, таких як біологія, Індія, Японія, Архітектура ЕОМ та купу інших, які не можна назвати повністю розгорненими, але все ж, опрацьовуються і опрацьовувались доволі якісно.

На сьогоднішньому етапі показовим трендом у розвитку української Вікіпедії є оцифрування та актуалізації статей з УРЕ, інтегрування даних з Малої гірничої енциклопедії, Гірничого енциклопедичного словника тощо. При цьому Вікіпедія — більше, ніж просто мертва стаття з паперового джерела, будь то найстаріше чи найсучасніше. Питання тематичного поповнення та опрацювання вирішуються і цілепокладаються на Вікіпедія:Вікіпроекти, які наразі групуються щодо власне вмісту, технічної роботи, наукових напрямів та інтеграції джерел. Станом на 2010-01-12 українська Вікіпедія містить близько 10  000 статей з МГЕ та ГЕС.

Вікіпедія пошуковця[ред. код]

Вікіпедія — не лише джерело взаємного збагачення знаннями, а й можливе джерело для пошуковців. Так, чимало даних вимагають вивірки, доопрацювання та актуалізації, але, завдяки своїй винятковості, вона вже сьогодні може бути інструментом і джерелом для пошуковця. Можна навести приклад формування на основі Вікіпедії бази даних з бандуристів та кобзарів. Завдяки такому нагромадженню даних, Вікіпедія містить окремі дані, що відсутні у мережі, важко досяжні у паперових джерелах. З поодиноких, але важливих інформацій, формуються бази, по мірі охоплення є змога перевіряти і доповнювати, взаємопов'язувати навіть найменші кластери вагомих для українства деталей.

Іще одне можливе використання Вікіпедії — практичне, внутрішнього вжитку — формування автозамін. Оскільки чимало статей потрапляють із енциклопедій, вони містять надто багато скорочень, які спільнота старається розкривати. При цьому однозначні скорочення розкриваються адекватно, а неоднозначності чекають свого вирішення. Це може стати справді вагомим для подальшого покращення вмісту Вікіпедії.

Ймовірно, з часом Вікіпедію можна буде використовувати для частотного аналізу вживаності слів мови тощо. Вікіпедія вже містить понад 5 мільйонів слів, а такий аналіз, як і висновки з нього, мають загальнонаукову цінність.

Ініціативи включення джерел[ред. код]

Вагомим кроком у Вікіпедії стало розміщення статей про українську та світову культуру (2007) від найдавніших епох до сьогодення. Хоч статті не опрацьовані як належить, і ще не стали вибраними, у них є великий потенціал. Потенціал у покращенні матеріалу до вибраної статті, тематичного порталу(ів), розвитку сусідніх розділів, націленості на розвиток культурної парадигми Вікіпедії, на те, що матеріали Вікіпедії цитуватимуться з рук в руки, що передаватимуться більше вільних матеріалів за ліцензією копілефт тощо у Вікіпедію.

Проблеми і завдання[ред. код]

Із збільшенням кількості редакцій, збільшується також кількість недороблених статей. Статей, у яких немає шаблонів, зображень, докладних відомостей, внутрішніх (вікі) посилань тощо. Серед таких категорій статей значаться:

Паралельно із вдосконаленням змісту статей, відбувається покращення медійного наповнення. Це музичні приклади, зображення.

Станом на 2008-03-02 у Вікіпедії було 29 447 статей (із близька 100 тисяч, не враховуючи зображень), означених як стаб. Це лише позначені статті. Хоча, кожна окрема стаття може мати декілька позначок стабів.

Вікіпедія у навчальному процесі[ред. код]

Як повідомляють користувачі української Вікіпедії, в окремих вищих навчальних закладах викладачі як навчальний засіб мотивують студентів до написання статей у «Вікіпедію». Так, зокрема, в Донецьку, за підтримки проф. В. С. Білецького, який чимало робить у справі гірництва, студенти займаються підготовкою статей з гірництва та суміжних тем.

Іще одним прикладом застосування Вікіпедії у навчальному процесі можна навести посилання http://www.masters.donntu.edu.ua/2006/fvti/kolesnikova/ind/indexu.htm, де авторка описує корисність Вікіпедії як для себе, так і свою наукову роботу із нею.

Оскільки Вікіпедія передбачає енциклопедичне наповнення, воно само по собі є джерелом для набуття нових знань. Відтак, акумулюються не лише знання, відомості з різних царин, але й потроху вливається інформація про дослідників, про інституції, які займаються науковим пошуком. Уже на даному етапі українська Вікіпедія сконцентрувалась на охопленні наукових шкіл, науковців за країнами, вишами, галузями, преміями. У перспективі бачиться активне залучення професорсько-викладацького складу, студентства до опрацювання рідних для них тем, опису своїх зацікавлень як завгодно глибоко, розкриття формування, генези і діалектики їх наукових шкіл, щонайширше впровадження Вікіпедії в освітньо-науковий процес. Передбачається оформлення карток університетів, формування освітнього порталу з тим, щоб уможливити здатність до наповнення й опрацювання тем, пов'язаних із наукою, науковцями, освітніми програмами, темами прикладного значення.