Вікіпедія:Українська Вікіпедія природно україноцентрична

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Україноцентричність — абсолютно природній стан Української Вікіпедії. Це стосується не тільки Української Вікіпедії, але й всіх мовних розділів: в англомовній Вікіпедії найбільш повно і глибоко висвітелний англомовний світ, в Німецькій — Німеччина, в Польській — Польша тощо. Це природно, що дописувачі-носії мови пишуть про те, що їх найбільше цікавить, що їх оточує і що на них впливає. Те ж стосується і читачів. Опиратися цьому — значить буквально боротися зі стихією, намагатися долонею загатити річку.

Українська Вікіпедія не має брати на себе більше, ніж те, на що їй об'єктивно вистачає сил впоратися, а тому немає підстав очікувати, що іноземні події, організації чи особи будуть висвітлені так само детально і в такій же кількості, як події, організації чи особи з України.

Автор есе виходить з припущення, що всі локальні правила і настанови, які ухвалюються спільнотою, ухвалюються винятково для однієї мети: мінімізувати конфлікти між дописувачами і гармонізувати спільну роботу. Україноцентризм, зокрема, полягає в «узаконенні» вже наявних практик і консенсусів у вигляді формально виписаних норм правил. А саме: критерії автоматичної значущості для подій, місць і особистостей у світі мають бути істотно більш строгі і суворі, ніж для тих же тем в Україні.

Україноцентричність Української Вікіпедії — це не добро, і не зло, а об'єктивна реальність. Реальність, яку треба враховувати, а отже — яка має знайти своє відображення в ухвалюваних правилах і настановах.

Правильно втілена україноцентричність[ред. код]

Як може виглядати правильно втілена україноцентричність на практиці? Найкраще це можна пояснити на прикладі Критеріїв значущості.

Візьмемо за приклад населені пункти. Всього у світі налічується сотні тисяч населених пунктів. В одній лише Індії 600 тисяч сіл (а може й більше). Як в таких умовах могли б виглядати критерії значущості для населених пунктів?

Пояснювальний приклад:

YesТак Значущими є всі населені пункти України (міста, селища міського типу, села, селища). Для інших країн автоматичну значущість мають столиці, а також центри адміністративно-територіальних одиниць першого рівня (провінцій / земель / республік / областей).

Ні Значущими є всі населені пункти (міста, селища міського типу, села, селища).

Ухвалити критерій у варіанті 2, із автоматичною значущістю всіх населених пунктів планети, було б помилкою: українська спільнота нездатна підтримати в актуальному стані умовний мільйон статей про населені пункти. Пройде рік, і інформація у багатьох застаріє. Пройде 5 — і застаріє остаточно. Кому потрібен мільйон застарілих статей? Кому потрібна інформація, яка не несе жодної користі?

Коментар для ясності: ухвалення критерію у варіанті 1 не означає, що відтепер заборонено створити статтю про маленьке містечко у Португалії. Стаття про містечко може існувати, якщо її автор знайшов достатньо джерел для відповідності загальним критеріям значущості.

Інший приклад — орденоносці.

Пояснювальний приклад:

YesТак Значущими є всі орденоносці України, починаючи від Ордена Богдана Хмельницького I ступеня. Для інших держав — тільки кавалери найвищої державної нагороди.

Ні Значущими є всі орденоносці.

Пояснення теми орденоносців було наведене у Архів К-П 44 § Доповнений проект критеріїв для українських військовиків:

Ні, норма «орденоносець» у правилі ВП:БІО не значить автоматичну значимість. Тому що ордени дуже різні. Наведу приклад тільки нагород СРСР:

Уявіть собі, що хтось написав робота, який виймає із якоїсь бази даних імена цих нагороджених, і створює стаби про орденоносців, говорячи про автоматичну значимість орденоносців. Уявили?

Неправильно втілена україноцентричність[ред. код]

Неправильна втілена україноцентричність полягає в тому, щоб інформація подавалася так, ніби Українська Вікіпедія — власність держави Україна.

Пояснювальний приклад:

YesТак 19 лютого 2014 року почалася операція МВС України проти протестувальників на Майдані Незалежності у Києві. Влада назвала протестувальників терористами.

Ні 19 лютого 2014 року почалася операція МВС України проти терористів на Майдані Незалежності у Києві.

Пояснювальний приклад:

YesТак 14 квітня 2014 року почалася операція МВС України проти збройних угруповань російських спецпризначенців і місцевих проросійських колаборантів у Слов'янську. Влада назвала їх терористами.

Ні 14 квітня 2014 року почалася операція МВС України проти терористів у Слов'янську.

Пояснювальний приклад:

YesТак ПКР «Нептун» виробляється низкою українських підприємств.

Ні ПКР «Нептун» виробляється низкою вітчизняних підприємств.

Не треба ототожнювати строгість до світу і м'якість до України[ред. код]

Головний смисл есе полягає не в тому, щоб пом'якшувати критерії для України, а в тому, щоб при ухваленні нових змін до правил враховулася україноцентричність, і саме в контексті більш строгих вимог для світу.

Українська Вікіпедія вже потерпає від того, що не може утримати в належному стані свої статті: занадто мало вільних рук. Тому якість вікіпедії має бути піднята через, якщо і не скорочення кількості вже наявних статей, то хоча б через зупинку практики створення нових зайвих статей, які розпорошують зусилля наявних вікіпедистів.

Див. також[ред. код]