Вікіпедія:Huggle/Довідка/Що таке Huggle

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Що таке Huggle?[ред. код]

Huggle — це програмне забезпечення, що призначене для зручного та швидкого моніторингу нових редагувань у рамках боротьби з вандалізмом у проєктах Вікімедіа. Його на платформі .NET Framework розробив Gurch, нині не активний в проєкті. Програма написана на C++. Завантажити Huggle може будь-хто, однак аби повноцінно використовувати цей застосунок в українській Вікіпедії, потрібно мати права відкочувача (але, будь ласка, не запускайте його від імені ботів).

Huggle дозволяє завантажувати та переглядати нові редагування Вікіпедії в реальному часі, допомагає користувачам виявляти неконструктивні редагування, та дає змогу швидко їх відкидати. Використовується ряд механізмів, що допомагають сконцентруватися на потенційно шкідливих редагуваннях. Інформацію про нові редагування програма отримує через т. зв. «постачальника» (котрим може бути будь-який інструмент, що надає потокову інформацію щодо редагувань, наприклад, їх IRC-розсилка чи Wikipedia API). Далі застосунок попередньо опрацьовує та аналізує отримані дані та ділиться здобутою інформацією з іншими інструментами, такими як ClueBot NG. Також Huggle використовує декілька механізмів зі здатністю до самонавчання; сюди входять глобальний білий список (користувачі, що заслуговують на довіру) та список користувачів зі штрафними очками, котрий зберігається локально на комп'ютері клієнта.

Як це працює?[ред. код]

Huggle з’єднується з MediaWiki через API (чи з будь-яким іншим «постачальником») та в режимі реального часу отримує список нових редагувань, що відбуваються в певній wiki. Користувач на свій смак налаштовує фільтрацію, вказуючи, які саме редагування його цікавлять. Програма оцінює нові редагування і додає ті, що відповідають вимогам фільтру, до черги, звідки користувач може поступово переглядати їх одне за одним. Під час перегляду редагування може бути швидко відкинуто. Залежно від налаштувань конкретного wiki-проєкту доступні також певні додаткові можливості: попередження користувачів, подяка за редагування, проставляння шаблонів, номінування статей на швидке вилучення, повідомлення адміністраторів про користувачів зі шкідливим внеском тощо. Адміністратори можуть прямо в програмі здійснювати блокування користувачів, захист та вилучення сторінок. Більшість дій виконується не лише за допомогою пунктів меню чи кнопок на панелі інструментів, але й за допомогою гарячих клавіш (часто це не комбінації а просто одна клавіша), що дозволяє набагато швидше вести моніторинг нових редагувань та реагувати на порушення.

Які системні вимоги програми?[ред. код]

Рекомендований до використання Huggle 3 працює на OS X, Linux та Windows. Особливих вимог до апаратного забезпечення програма не висуває, проте бажано мати досить швидкий інтернет, аби комфортно та без збоїв користуватися основним та додатковим функціоналом.

Додаткові вимоги для використання програми в українській Вікіпедії такі: версія має бути не нижче 3.1.16, користувач повинен мати права відкочувача, не дозволяється використовувати програму від імені ботів.