Вілла Мельці в Гадзаді біля озера Варезе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Вілла Мельці в Гадзаді біля озера Варезе»

Автор Бернардо Беллотто
Час створення 1744
Розміри 64,5 × 98,5 см
Матеріал полотно, олія
Місцезнаходження Пінакотека Брера (Мілан)

«Вілла Мельці в Гадзаді біля озера Варезе» або «Вілла Перабо в Гадзаді» (італ. Villa Perabò Melzi a Gazzada presso Varese) — картина італійського живописця Бернардо Беллотто (1720–1780), представника венеційської школи. Створена у 1744 році. З 1831 року зберігається в колекції Пінакотеки Брера у Мілані.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Вершини своєї творчої кар'єри Беллотто досяг під час своєї довготривалої подорожі по Італії, яку він здійснив у 1744 році. Дві картини, які зберігаються у Пінакотеці Брера, «Вілла Мельці в Гадзаді біля озера Варезе» і «Вид Гадзади», художник очевидно задумував як пару. Полотна не були розділені і продані окремо на художньому ринку і вважаються серед найкращих пейзажів північної Ломбардії.

На цьому полотні зображена вілла Мельці у Гадзаді біля озера Варезе, що оточена озерними водами і засніженими горами. Беллотто не затримується на фіксації пейзажу, вловлюючи найдрібніші світлові нюанси раннього осіннього ранку, а передає настрій пори року, характерне їй освітлення і атмосферу. Художник зображує один із ломбардських краєвидів, на якому альпійська гора Монте-Роза відображається у прозорій воді озера Варезе. Беллотто розміщує врівноважену і гармонійну архітектуру на фоні природи.

Джерела[ред. | ред. код]

  • «Пинакотека Брера. Милан». Под ред. Стефано Дзуффи = Pinacoteca di Brera: Milano. — /Пер. с ит. — М. : ЗАО «БММ», 2006. — 160 с. — (Великие музеи мира) — 3000 прим. — ISBN 5-88353-246-Х. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]