Вістенгаузен Карл Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вістенгаузен Карл Олександрович
Ім'я при народженні Wistinghausen Charles
Національність німець
Діяльність землевласник, земській діяч
Попередник Янченко Петро Олександрович

Вістенгаузен Карл Олександрович (-) німецький колоніст, великий землевласник Бахмутського повіту.

У 1899 році Карл згадується як співвласник маєтку при хуторі Карфаген на річці Плотва в Бахмутському повіті. На початку 1900 років Карла прийняв на роботу Петро Янченко керуючим маєтком в селі Добропілля. Після смерті Петра Янченко Карл став опікуном його малолітніх спадкоємиць.

У 1900 році Карл став господарем шахти в селі Добропілля.[1]


У 1901 році Карл став власником маєтку в селі Добропілля. Карл робив усе можливе щоб маєток в Добропіллі процвітав, він робив спробу провести до села залізницю щоб через неї збувати вирощену продукцію. 21 вересня 1901 він брав участь в зборах землевласників навколишніх сіл в маєтку Є. І. Кудашевої в селі Завидово Кудашеве, на якому було написано клопотання про зміну напрямку будівництва залізниці Гришине Лозова. Коли клопотання було складено Вістгаузену було доручено підтримати його в повітовому земському зібранні і в установах Санкт Петербурга.[2] Незважаючи на всі спроби залізнична станція поблизу села була побудована тільки 1915 році. У селі Карл побудував цегельний завод, цеглу з якого використовувалися в окерсних селах.

У 1909 році Карл взяв участь у експерименті, організованим земством. Експеримент полягав у використанні суперфосфатів для порівняння врожайності там де вони не використовувалися і там де їх застосовували.[3] У 1910 і 1913 Карл Олександрович був задіяний в організації сільськогосподарських виставок в Катеринославській губернії. У 1910 році під час проведення Південноросійської обласної сільськогосподарської промислової виставки в Катеринославі він був членом ревізійної комісії. У 1913 році під час губернської виставки аукціону він був членом виставкової комісії.

У 1915 році Вістгаузен значився гласним від першого округу Бахмутського повітового земського зібрання.[4]

У 1916 році з ініціативи Карла в селі Добропілля почалося будівництво шахти.[5] Але добувати вугілля в промислових масштабах не вийшло над вугільними пластами був сильний водотік. Другою причиною нерентабельності була дорожнеча доставки до найближчої станції .

Вістгаузен був власником села Добропілля до 1917 року подальша його доля невідома.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 1-й номер історико-краєзнавчого альманаху «Добре поле» Стр 85
  2. Петренко А. Н. Доревоюционная история села Доброполья. Стр 16
  3. Петренко А. Н. Доревоюционная история села Доброполья. Стр 19
  4. Петренко А. Н. Доревоюционная история села Доброполья. Стр 20
  5. Петренко А. Н. Доревоюционная история села Доброполья. Стр 17
  6. Петренко А. Н. Доревоюционная история села Доброполья. Стр 21

Джерела[ред. | ред. код]

  • 1-й номер історико-краєзнавчого альманаху «Добре поле» (Краматорськ, вид-во ЦТРІ «Друкарський двір», 2016, 152 с.
  • http://chort.square7.ch/kb/hsuderm1.pdf [Архівовано 29 березня 2017 у Wayback Machine.]
  • Добропільська районна централізована бібліотечна система Центральна бібліотека . «Береже пам'ять село» Матеріали історико-краєзнавчих конференцій (травень, вересень 2015 року). Випуск 6 Збірник у двох частинах . Частина 2 . Добропілля 2016. (Петренко А. Н. Доревоюционная история села Доброполья.)