Шабатура Ганна Михайлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шабатура Ганна Михайлівна
Народження 22 листопада 1914(1914-11-22)[1]
Іване-Золоте, Заліщицький район, Тернопільська область, СРСР[1]
Смерть 2004[1]
  Львів, Україна[1]
Поховання Личаківський цвинтар
Країна  Україна
 Українська Радянська Соціалістична Республіка
Діяльність художниця
Діти Шабатура Стефанія Михайлівна

Будинок у родинному селі Ганни Шабатури

Ганна Шабату́ра (22 листопада 1914, Іване-Золоте, Заліщицький район, Тернопільська область — 2 вересня 2004, Львів) — українська художниця. Мати Стефанії Шабатури.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ганна Шабатура народилася в родині Семаників в селі Іване-Золоте (Заліщицького повіту Австро-Угорщини, нині Чортківського району, Тернопільська область, Україна). У її родині були будівничі церков та сільські скульптори.

Займалася сільським господарством. Впродовж всього життя відтворювала давні зразки вишивок, займалася писанкарством і декоративним розписом, знала чимало народних пісень. Однак малювати почала лише після того, як їй минуло 50 років. До цього її заохотила донька, яка тоді працювала художницею в текстильній промисловості.

12 січня 1972 року КДБ заарештував доньку Стефанію Шабатуру за підозрою в «антирадянській діяльності» і в тому ж році її засудили у Львові за «антирадянську агітацію і пропаганду» за статтею 62 частини 1 КК УРСР на 5 років таборів суворого режиму і 3 роки заслання[2].

У зв'язку з арештом доньки Ганну Шабатуру неодноразово викликали в КДБ, проводили обшуки в її помешканні, з якого також намагалися виселити.

У час, коли донька перебувала в ув'язненні та засланні, Ганна Шабатура підтримувала дітей політв'язнів і багато малювала. Творила серіями. Зображувала великодні гаївки, новорічні святкування, церкви, пейзажі, селян у їхніх щоденних клопотах. Мистецтвознавці відзначають її роботи: «Вертеп», «Свята вечеря», «Водохреща. Йордан», «На Великдень», «Увивають весільне деревце», «Хлопець на коні», «Молотьба», «Каменоломня», «Млин», «Орач»[3].

З голосу Ганни Шабатури зразки народнопісенного фольклору записували представники Українського народного хору ім. Г. Верьовки.

У 1990-х роботи художниці експонувалися на виставках у Львові та Києві. Нагороджена премією ім. К. Білокур.

У 2004 році у серії «Українське наївне малярство» вийшов альбом «Ганна Шабатура» із дослідженням Антоніни Палагнюк[4].

Померла у Львові, похована на 79 полі Личаківського цвинтаря.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Українська Вікіпедія — 2004.
  2. Подарунок на день народження. Як виглядали доповідні КДБ 1970-их. Історична правда. Архів оригіналу за 8 грудня 2021. Процитовано 8 грудня 2021.
  3. Ганна Шабатура. ukrainian-naive.com (укр.). Архів оригіналу за 8 грудня 2021. Процитовано 8 грудня 2021.
  4. ГАННА ШАБАТУРА HANNA SHABATURA. rodovid.net (укр.). Архів оригіналу за 9 грудня 2021. Процитовано 8 грудня 2021.

Література[ред. | ред. код]

  • Стефанія Шабатура: Життя окрилене стремлінням духу // Спогади. Вибрані статті / Упор. Соломія Дяків. — Жовква : Місіонер, 2021. — 472 с.