Гаперон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гаперон (фр. Gaperon) — французький напівм'який сир з коров'ячого молока з білою пеніциліновою скоринкою. Вважається візитною карткою регіону Овернь.

Історія

[ред. | ред. код]

Сир Гаперон виробляється понад 1200 років. Спочатку він виготовлявся із сколотини, яка згодом була замінена непастеризованим коров'ячим молоком, а сирні головки визрівали на відкритому повітрі. Їх підвішували на сільських кухнях недалеко від вогнища або в коморі. Кількість головок цього сиру, розвішаних на кухні, вважалося показником добробуту сім'ї і багатства приданого дочки фермера[1].

Виготовлення

[ред. | ред. код]

Сир Гаперон виробляється старим артільним способом на декількох фермах в регіоні Овернь. Для виготовлення сиру використовується пастеризоване коров'яче молоко. Після приготування сирної маси в неї додається рожевий часник і перець. Сир витримується протягом періоду від 4 тижнів до двох місяців, під час сушіння підвішується на ременях[2][3][4].

Головки сиру мають форму приплюснутої кулі або купола діаметром 8—9 сантиметрів, заввишки 6—9 сантиметрів і вагою від 300 до 500 грам. Головка покрита сухою і твердою кіркою з нальотом натуральної білої плісняви. Під кіркою знаходиться щільна, пружна й еластична м'якоть з вкрапленнями часнику і перцю. Колір м'якоті в залежності від сезону може варіюватися від кольору слонової кістки до блідо-жовтого. М'якоть відрізняється низьким вмістом жиру[2][3].

Сир володіє насиченим терпким смаком з нотками часнику і перцю, а також ароматом диму. Вживається як у складі місцевих страв, так і як самостійна страва, добре поєднується зі свіжоспеченим хлібом і міцними червоними винами, зокрема винами долини Рони[2][5].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Гаперон (Gaperon). «Сыры Франции». Архів оригіналу за 11 вересня 2016. Процитовано 5 січня 2017.
  2. а б в Французские сыры: иллюстрированная энциклопедия, 2003.
  3. а б Джульет Харбатт, 2012.
  4. Гаперон. «Сыры Франции». Архів оригіналу за 1 жовтня 2017. Процитовано 5 січня 2017.
  5. Картофельные мешочки с сыром Гаперон. «Сыры Франции». Архів оригіналу за 13 травня 2017. Процитовано 5 січня 2017.

Література

[ред. | ред. код]
  • Масуи К., Ямада Т. Французские сыры: иллюстрированная энциклопедия
  • Джульет Харбатт. Лучшие сыры мира. — ISBN 978-5-93679-168-0.