Сколотини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сколотини
Зображення
Енергетична цінність 145 kilojoule per 100 gram[1]
CMNS: Сколотини у Вікісховищі
Склянка незбираного молока (ліворуч) і склянка сколотин (праворуч)

Сколо́тини[2], ма́слянка[3] — побічний рідкий продукт, що одержують за збивання[4] (сколочування) солодковершкового й вершкового масла[5]; продукт перероблення молока, що являє собою плазму вершків, одержану під час перероблення вершків на масло[6].

Сколотини вживають в їжу в натуральному вигляді або переробляють у кисломолочні продукти, молочно-білковий концентрат (МБК), напої, вони входять до складу деяких видів дієтичних сирів.

Молочно-білковий концентрат зі сколотин має вищу харчову й біологічну цінність, перевершує напівжирний сир за вмістом сухих речовин на 2,6 %, за вмістом білка — на 1,4 %.

Сухі та згущені сколотини використовуються в кондитерській і хлібопекарській промисловості. Сколотини та приготовлені з них ацидофілін та ацидофільне молоко використовують для годівлі молодняку сільськогосподарських тварин. Хоча традиційно рідину лише залишали на деякий час, а ферментація відбувалася спонтанно, тепер культуру кількох видів молочнокислих бактерій, наприклад Lactococcus lactis, додають штучно. Унаслідок виділення цими бактеріями молочної кислоти, кислотність молока збільшується, а казеїн, головний білок молока, випадає в осад, утворюючи напій, значно густіший, ніж молоко.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Joule-Kalorien-Tabelle // Das Backbuch — S. 281.
  2. Сколотини // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  3. Маслянка // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  4. збивання масла — метод виробництва, заснований на утворенні масляних зерен і перетворенні їх у шар вершкового масла
  5. Григорій Федорович Квітка-Основ'яненко «Щира любов»
  6. Технологічний інститут молока і м'яса УААН [Архівовано 8 жовтня 2011 у Wayback Machine.] Технічний регламент"Вимоги щодо виробництва молочної продукції"[недоступне посилання з липня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]