Геза Габсбург-Лотарингський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зображення
Громадянство Угорщина
Дата народження 14 листопада 1940(1940-11-14)[1][2] (83 роки)
Місце народження Будапешт
Батько Йозеф Франц Австрійськийd[1]
Матір Princess Anna of Saxonyd[1]
Брат/сестра Йозеф Арпад Австрійський, Ілона Австрійська і Archduke Michael of Austriad
У шлюбі з Monika Deckerd і Elizabeth Jane Kunstadterd
Дитина Franz Ferdinand von Habsburg-Lothringend[1], Ferdinand Leopold Joseph von Habsburg-Lothringend[1] і Maximilian Philip von Habsburg-Lothringend[1]
Рід Габсбурги-Лотаринзькі
Рід діяльності примас
Заклад освіти Університет Фрібура (1965)
CMNS: Геза Габсбург-Лотарингський у Вікісховищі

Геза Габсбург-Лотарингський (повне ім'я нім. Géza Ladislaus Euseb Gerhard Rafael Albert Maria; Будапешт, 14 листопада 1940) — угорський ерцгерцог та історик мистецтва.

Експерт і куратор міжнародних виставок Фаберже, він опублікував численні книги та статті про ювелірів Пітера Карла Фаберже та Віктора Майєра.

Біографія[ред. | ред. код]

Освіта та кар'єра[ред. | ред. код]

Геза навчався в Фрайбургському університеті, Бернському університеті та Флорентійському університеті, перш ніж отримати ступінь доктора філософії у Фрайбурзі в 1965 році.

У 1966 році він приєднався до штату Auctioneers Christie, Manson & Woods як президент, керуючи мережею офісів по всій Європі. У 1980 році він став президентом Європейського відділу компанії. Пізніше у своїй кар'єрі він чотири роки працював президентом у Нью-Йорку та Женеві як міжнародний аукціоніст мистецтва. В обох компаніях він спеціалізувався на сріблі та золоті, предметах Vertu та російському мистецтві.

Геза Габсбурзький — всесвітньо відомий автор і провідний авторитет у галузі Фаберже. Велика частина його кар’єри була присвячена організації виставок по всьому світу. Він є професором Метрополітен-музею в Нью-Йорку. Деякі з його тем включають «Князівські колекції», «Габсбурги як колекціонери та меценати» та «Відомі жінки Габсбургів».

Весілля[ред. | ред. код]

У 1965 році він одружився з Монікою Декер (народилася в 1939 році), але вони розлучилися в 1991 році. У 1991 році він одружився з Елізабет Джейн Кунстадтер (нар. 1957).

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]