Герб Борзнянського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Борзнянського району
Деталі
Носій Борзнянський район

Герб Борзня́нського райо́ну — офіційний символ Борзнянського району Чернігівської області.

Опис[ред. | ред. код]

Герб розміщений на чотирикутному щиті із загостренням у напівкруглій основі, розділений на три частини — скошений зліва і понижено перетятий хвилястою смужкою — і має пурпурову кайму.

У верхній синій частині щита розміщене зображення церковної споруди у сріблі і вохрі — символ православної віри. Крім того, це зображення символізує божі храми, як пам’ятки минулого, залишені предками.

У центрі щита на зеленому полі — розгорнута книга. Вона символізує розвиток освіти та культури в районі, перш за все навчальні заклади: Борзнянський державний сільськогосподарський технікум, гімназія ім. П. Куліша, загальноосвітні школи, а також музеї району.

Нижня частина — золота.

Історичні герби Борзнянщини[ред. | ред. код]

Герб Борзнянської сотні (реконструкція)

В полі печатки Борзнянської сотні 1762 року заокруглений хрест над півмісяцем, що лежить рогами догори, обабіч дві восьмипроменеві зірки, згори шоломова корона, навколо дві пальмові галузки[1]. Очевидно, що сотенний герб різнився від міського додаванням зірок.

Шафонский А. дав таке повідомлення рол сотенний герб: “Оный гербъ еще до открытія Черниговскаго намhстничества въ Сотенной Борзенской Канцеляріи въ печати употребляемъ былъ, но когда и кhмъ онъ данъ – неизвhстно ...”[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Желіба О.// Знак.- 1999.- Ч.18 – Желіба О. Полкові та сотенні печатки Ніжинського полку // Знак.- 1999.- Ч.18.
  2. Шафонский А. – Шафонский А. Черниговского наместничества топографическое описание с кратким географическим и историческим описанием Малой России, из частей коей оное наместничество составлено.- Киев, 1851. - С. 418.

Посилання[ред. | ред. код]