Герб Копенгагена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Копенгагена
Версії
Малий герб Копенгагена
Деталі
Носій Копенгаген
Затверджений 24 червня 1661 року
Нашоломник На кожному шоломі золото-червоний буралет
Корона Шляхетська корона
Шолом Три шоломи з ґратами
Щит У срібному полі три червоні двоярусні вежі з синіми дахами та чорними вікнами над синьою хвилеподібною основою щита. Середня, вища вежа має півмісяць, що сходить, над гостроверхим дахом. Бічні вежі з напівкруглими дахами увінчані золотими п'ятикутними зірками. Ґрати в центральній вежі підняті, а в арці стоїть лицар у латах із оголеним мечем, над яким прикріплено накладку в золотій рамі з вертикальним золотим левом у чорному полі.
Щитотримачі Два леви у натуральних кольорах
Основа Військова арматура
Інші елементи Прапори, що виходять із-за щита.

Герб Копенгагена був подарований столиці Данії королем Фрідріхом III у 1661 році. Герб був відомий з 1254 року, але офіційно був наданий після облоги міста під час дансько-шведської війни. Середня вежа на гербі також показує монограму короля. Сучасний герб деталями відрізняється від герба, наданого Фрідріхом III.[1]

Символізм[ред. | ред. код]

Герб Копенгагена є промовистим гербом, три вежі розташовані прямо на воді й таким чином утворюють порт.[1] Близько 1100 року Копенгаген також називався Гавн. Середня вежа на цьому гербі є церковною вежею. Ця вежа символізує церковну споруду, що стояла в замку Абсалон. Дві вежі з боків символізують той замок.

На сучасному гербі зображено лише три вежі на набережній з лицарем у середній вежі. Герб, наданий королем у 1661 році, був дещо змінений у порівнянні зі старим гербом. Зокрема, з'явився лицар, а навколо щита було додано більше (військових) символів. Серед цих символів були також два леви як щитотримачі, що стоять на гарматах та інших елементах війни.[2] На щиті тримаються три шоломи з ґратами, усі з бурелетами. Над середнім шоломом велика корона з трьома флеронами й двома перлинами.

Великий герб використовується Копенгагеном тільки для офіційних випадків, малий герб служить повсякденним символом. Сам малий герб значною мірою замінено логотипом.

Дрібниці[ред. | ред. код]

  • Старішу версію герба можна побачити в мерії Копенгагена. Зірка й півмісяць на тому гербі все ще між вежами, а не на них.[1]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Джерело[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б в The coat of arms of Copenhagen (англ.). Denmark facts. Процитовано 21 december 2015.
  2. København (англ.). Heraldry of the World. Процитовано 21 december 2015.