Герб Лондонського Сіті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Герб Лондона)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Лондона
Версії
Майлий герб Лондона
Деталі
НосійЛондон
ЩитАнглійський
ЩитотримачіДракони
ДевізDOMINE DIRIGE NOS
БОГ ВЕДЕ НАС

Герб Лондонського Сіті — офіційний геральдичний символ Лондонського Сіті, частини столиці Великої Британії Лондона.

Опис та символізм

[ред. | ред. код]

Герб Лондона є геральдичним щитом традиційної англійської форми, основне поле якого забарвлено срібним кольором. Щит розділено на 4 рівнозначні частини прямим Георгіївським хрестом червоного кольору. У горішній лівій частині на срібному тлі розміщено червоний меч (що повторює зовнішній вигляд офіційного лондонського прапора).

Георгіївський хрест вважається символом не тільки самого міста, але й усієї Англії, оскільки Георгій Змієборець є її небесним покровителем. Є версія, що саме Британія була батьківщиною цього християнського мученика та полководця.

Це зображення використовувалось як символ міста вже у XIII столітті. Великий герб Лондона з'явився у своєму сучасному виконанні (зі щитотримачами й девізною стрічкою) вже у XVIXVII століттях. До середини XIX століття на гербі також зображалась Московська шапка.

Щитотримачами виступають дві міфічні істоти срібного кольору — дракони, фігури яких дзеркально відображені. Язики драконів і хрести на їхніх крилах — червоного кольору.

Герб увінчує срібний лицарський шолом із закритим золотим забралом, вкритий наметом, бурелетом, з якого виходить клейнод у вигляді розкритого крила дракона.

У долішній частині герба розташовано фігурно вигнуту девізну стрічку срібного кольору з виконаним на ній девізом латиною чорного кольору: «DOMINE DIRIGE NOS» (укр. БОГ ВЕДЕ НАС).

Див. також

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Флаги и гербы мировых столиц. Укл. К. Я. Нежинський. Москва. «Эксмо»-2009. ISBN 978-5-699-33497-1