Герб Лондонського Сіті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Герб Лондона)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Лондона
Версії
Майлий герб Лондона
Деталі
Носій Лондон
Щит Англійський
Щитотримачі Дракони
Девіз DOMINE DIRIGE NOS
БОГ ВЕДЕ НАС

Герб Лондонського Сіті — офіційний геральдичний символ Лондонського Сіті, частини столиці Великої Британії Лондона.

Опис та символізм[ред. | ред. код]

Герб Лондона є геральдичним щитом традиційної англійської форми, основне поле якого забарвлено срібним кольором. Щит розділено на 4 рівнозначні частини прямим Георгіївським хрестом червоного кольору. У горішній лівій частині на срібному тлі розміщено червоний меч (що повторює зовнішній вигляд офіційного лондонського прапора).

Георгіївський хрест вважається символом не тільки самого міста, але й усієї Англії, оскільки Георгій Змієборець є її небесним покровителем. Є версія, що саме Британія була батьківщиною цього християнського мученика та полководця.

Це зображення використовувалось як символ міста вже у XIII столітті. Великий герб Лондона з'явився у своєму сучасному виконанні (зі щитотримачами й девізною стрічкою) вже у XVIXVII століттях. До середини XIX століття на гербі також зображалась Московська шапка.

Щитотримачами виступають дві міфічні істоти срібного кольору — дракони, фігури яких дзеркально відображені. Язики драконів і хрести на їхніх крилах — червоного кольору.

Герб увінчує срібний лицарський шолом із закритим золотим забралом, вкритий наметом, бурелетом, з якого виходить клейнод у вигляді розкритого крила дракона.

У долішній частині герба розташовано фігурно вигнуту девізну стрічку срібного кольору з виконаним на ній девізом латиною чорного кольору: «DOMINE DIRIGE NOS» (укр. БОГ ВЕДЕ НАС).

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Флаги и гербы мировых столиц. Укл. К. Я. Нежинський. Москва. «Эксмо»-2009. ISBN 978-5-699-33497-1