Герефордська порода

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герефордська порода
Герефордська порода
Країна Англія, Герефордшир (XVIII століття)
Ріст 125
Маса 650 - 1350 кг


Ге́рефордська поро́да великої рогатої худоби — порода великої рогатої худоби, виведена в Англії.

Історія виведення та особливості породи[ред. | ред. код]

Історія розведення[ред. | ред. код]

Герефордська порода великої рогатої худоби, порода м'ясного напряму. Виведена в Англії, в графстві Герефордшир, у XVIII столітті шляхом відбору і підбору місцевої худоби.

Початок їй дав один з типів червоної худоби, розведення в 18 ст. в деяких південних і західних районах Англії. Робота з поліпшення спочатку велася у бік збільшення розмірів і м'язової сили, щоб використовувати тварин як тяглову силу і джерело м'яса; спеціальної уваги їх молочній продуктивності ніколи не приділялося. Англійська племінна книга цієї породи заведена в 1846.

Розповсюдження породи у світі[ред. | ред. код]

Широко поширена в Англії, США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Європі та пострадянських країнах, у тому числі в Україні.

Розведення породи в СРСР[ред. | ред. код]

В СРСР завозили з 1928. Використовували для промислового схрещування з молочними і молочно-м'ясними породами. Шляхом схрещування герефордів з казахською і калмицькою худобою виведена казахська білоголова порода худоби, яка фактично є зональним типом герефордської породи, оскільки при її розведенні постійно використовуються герефордські бики.

Особливості породи[ред. | ред. код]

Герефорди витривалі, пристосовані до різних природних умов, до тривалого утримання на пасовищах, добре переносять тривалі перегони. Вони завоювали визнання у всьому світі, і характерна для них біла голова присутня у всіх нащадків, отриманих від схрещування з іншою худобою. Порода дуже добре адаптувалася до набагато теплішого клімату, ніж в Англії, і зараз це, ймовірно, найчисленніший і поширеніший на планеті вид великої рогатої худоби м'ясного напряму. Порода славиться перш за все великими розмірами (жива маса повнолітніх корів становить 550—600 кг, а биків 800—1100 кг), силою і пристосованістю до пасовищ різного типу.

Екстер'єр[ред. | ред. код]

Тварини типової м'ясної статури. Тулуб бочкоподібний, приземлистий, широке, глибоке, сильно виступаюче підгорля. У герефордів темно-червоний тулуб, біла голова (особливо лицьова частина), шия, нижня частина, нижня частина кінцівок і кисть хвоста білі. Середні проміри корів (в см): висота в холці 125, глибина грудей 72, обхват грудей 197, коса довжина тулуба 153, обхват п'ястка 20.

Продуктивність[ред. | ред. код]

Середні показники продуктивності герефордської худоби

Показник Бики Корови
Вага при народженні (кг) 28-33 25-30
Вага дорослих тварин (кг) 900-1350 650-850
Приріст (г / день) 800-1500 800-1250

Худоба добре відгодовується, дає високоякісне мармурове м'ясо. Забійний вихід 58-62 %, найбільший до 70 %.

Посилання[ред. | ред. код]