Гладенька акула чорноплямиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гладенька акула чорноплямиста

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Куницеві акули (Triakidae)
Рід: Гладенька акула (Cetorhinus)
Вид: Гладенька акула чорноплямиста
Mustelus punctulatus
Risso, 1827

Посилання
Вікісховище: Mustelus punctulatus
Віківиди: Mustelus punctulatus
ITIS: 160247
МСОП: 161485
NCBI: 112233

Гладенька акула чорноплямиста (Mustelus punctulatus) — акула з роду Гладенька акула родини Куницеві акули. Інша назва «середземноморська куницева акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 1,5 м, в середньому має 70-95 см завдовжки. Голова невелика. Морда вузька, округла. Очі відносно великі, овальні, з мигальною перетинкою. За ними розташовані невеличкі бризкальця. Ніздрі з носовими клапанами. Рот помірно маленький, сильно зігнутий дугою. Зуби дрібні, з 1 притупленою верхівкою. Вони численні, розташовані у декілька рядків. У неї 5 пар зябрових щілин. Тулуб обтічний. Грудні помірного розміру, широкі, трикутні. Має 2 спинних плавця, з яких передній майже у 2 рази більше за задній. Передній спинний плавець розташовано позаду грудних плавців. Задній починається перед анальним плавцем і закінчується навпроти нього. Черевні та анальний плавець маленькі. Хвостовий плавець гетероцеркальний, верхня лопать має верхній виріз, що утворює характерний «вимпел».

Забарвлення спини сіро-коричневе. На спині та боках є чорні плямочки. Задні крайки спинних плавців темніше за загальний фон. Черево має білий колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від поверхні до 250 м, зазвичай до 200 м, на континентальному шельфі. Полює переважно біля дна. Живиться крабами, креветками, іншими ракоподібними, а також дрібною костистою рибою.

Це живородна акула. Народжені акуленята становлять 30 см.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає переважно у Середземному морі (звідси походить її назва), а також у відкритій Атлантиці — біля Марокко і Західної Сахари. Ареал охоплює простір між 45° та 20° півн широти.

Джерела[ред. | ред. код]