Гоголь. Вій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гоголь. Вій
Гоголь. Вий
Вид телефільм
Жанр детектив, жахи, драма, комедія
Режисер Єгор Баранов
Продюсер Олександр Цекало
Артур Джанібекян
Валерій Федорович
Євгеній Нікішов
Сценарист

Олександр Цекало (ідея) Тихон Корнев

Ким Белов
На основі Вечори на хуторі біля Диканьки
У головних
ролях
Олександр Петров
Євген Стичкін
Оператор Сергій Трофимов
Композитор Ryan Otterd
Кінокомпанія «Середа»
Тривалість 99 хв.
Мова російська
Країна  Росія
Рік 2018
IMDb ID 7910444
Попередній Гоголь. Початок
Наступний Гоголь. Страшна Помста
gogolvkino.ru
CMNS: Гоголь. Вій у Вікісховищі

«Гоголь. Вій» — російський фільм в жанрі детектив режисера Єгора Баранова за мотивами творів Миколи Гоголя. Продовження фільму «Гоголь. Початок». У головних ролях Олександр Петров і Євген Стичкін. Прем'єра фільму в Росії відбулася 5 квітня 2018 року[1].

Слоган фільму: «Не виходь з кола».

«Гоголь. Вій» — другий з трьох фільмів кіносеріалу «Гоголь», першого серіалу Росії, який було вирішено випустити в кінопрокат.

Сюжет[ред. | ред. код]

Після подій першого фільму в речах Якова Петровича Гуро Микола Гоголь знаходить справу: секретну довідку на самого себе з припискою: «Таємниця народження — темний?». 5 братів Гоголя померли при пологах або незабаром після народження; в подальшому в видіннях Миколи і спогадах Якима (не вирішує розкрити панові правду) Василь Гоголь-Яновський від відчаю приймає пропозицію незнайомця з пов'язкою на обличчі навколо носа. Незнайомець обіцяє, що немовля виживе, але платою за це буде угода з якимись силами; Василь відповідає, що готовий на що завгодно, лише б більше не ховати своїх дітей. Коли Микола народжується, незнайомець оживляє мертвонародженого немовляти.

Глава третя. Зачароване місце[ред. | ред. код]

Вранці в Диканьку прибуває чаклун-басурманин Басаврюк: місцеві його знають і бояться, бо у нього слава мисливця за душами християн. Однак підстав для його арешту немає, і священик попереджає Гоголя триматися від нього подалі.

Коли в Диканьці зникає чергова дівчина (Дарина) і її пошуки ні до чого не приводять, Гоголь зауважує в записках Гуро список дат — церковних свят і кожного свята відповідає одна жертва Темного Вершника. У спробах виявити Дарину Гоголь намагається навчитися контролювати свій дар і бачить червону квітку в «лігві звіра». Не знаючи, як трактувати бачення, він нарешті приймає допомогу Оксани; її умова — Микола повинен належати їй. Квітка виявляється кровоцветом, квітучим раз на рік там, де заховано чаклунське золото. Зірвати його і отримати скарб може тільки невинна душа, якщо вона проллє кров іншого невинного.

«Лігвом звіра» виявляється Ведмежий яр, який місцеві обходять стороною, вважаючи, що це проклята земля. У видіннях Микола передбачає, що там і відбудеться вбивство, і незнайома дівчина задає йому питання: «Може, ти мій суджений?». Взявши рушницю, Гоголь вночі відправляється туди, але замість Вершника Дарину туди призводить чаклун. Він пропонує нареченому сестри Дарини пролити кров, щоб той отримав золото (і розбагатів, щоб одружитися), а чаклун забере його душу. Коли той погоджується, Микола, не зумівши відговорити лиходіїв, вбиває його, а чаклун зникає. Поранену Дарину з працею рятує доктор Леопольд Бомгарт: хоча він зарікся не оперувати живих після того, як він в минулому не зумів врятувати дитину, лікар знаходить в собі сміливості спробувати знову і йому це вдається.

Однак запобігти вбивству нової жертви Вершника не вдається: їй надається друга дівчина з видінь. Гоголю, Бомгарту, Якима, ковалю Вакулі і слідчому Бінхам нічого не залишається, окрім як чекати наступного свята.

Глава четверта. Вій[ред. | ред. код]

На нове свято Гоголь переконує Бінхам закликати жителів Диканьки не виходити вночі з будинків. Хоча ніч проходить без жертв, на ранок 7 будинків виявляються помічені знаком Вершника. Що незвично, їм позначений ще й будинок Данішевська, хоча раніше Темний Вершник ніколи не торкався до дворянам і вбивав тільки селян. Не бачачи інших варіантів, Микола пропонує заховати всіх дівчат з помічених будинків в таємному місці під охороною козаків. Ця пропозиція не знаходить підтримки у Бінхам, так як той починає підозрювати Гоголя в зв'язках з вбивцею. Данішевський від пропозиції відвезти Лізу теж відмовляється в грубій формі.

Завдяки маленькій дочці коваля Вакули Гоголь здогадується, що знаки на будинках поставила відьма з села (знаки намальовані песьей кров'ю, а в її будинку дівчинка бачила мертву собаку). Однак допитати відьму не вдається: її заколює осиковим кілком невідомий, збігаючи при появі Миколая. Прокинувшись на місці вбивства, Гоголь потрапляє під підозру Бінхам (ніхто, крім нього, не бачив вбивцю) і знаходить на підлозі написане ним же заклинання на латині.

Вивчивши докази і зброю незнайомця (Оксана, тільки-но побачивши його, з жахом говорить, що це осика зі святої землі, зачарована проти нечистої сили), Микола приходить до висновку, що вбивця мав намір здійснити обряд над тілом, але не встиг завершити його, а значить, спробує закінчити пізніше. Вбивцю і правда ловлять в засідці в сараї, де лежить тіло відьми; їм надається мандрівний екзорцист Хома Брут. Він прибув до Диканьки, щоб знову битися з демоном Вієм, а відьма потрібна була йому як приманка. Переконавшись, що Гоголь не вбивця, Бінх дає добро на те, щоб заховати дівчат.

Хома бере Гоголя в заручники і, вирвавшись з ув'язнення, просить допомогти йому здолати Вія. Зачинившись в церкві з тілом відьми і накресливши коло, Хома чекає прибуття Вія, але гине. Гоголь дочитує заклинання сам, чому Вій зникає, а й сам Микола падає замертво.

В цей же час Темний Вершник знаходить таємне місце (занедбаний хутір) і вбиває всіх козаків і дівчат всередині нього. Прибувши на місце, Бінх і Вакула роблять висновок, що Вершники хтось розкрив розташування притулку, про який знали тільки четверо: сам Бінх, його помічник (писар Тесак), Гоголь і Олексій Данішевський. Насамперед Бінх вирішує заарештувати і допитати Гоголя, але знаходить його в церкві без ознак життя.

Завершує фільм нарізка сцен з наступного фільму кіносеріалу Гоголь — «Страшної помсти»: повернення Якова Петровича Гуро, похорон Гоголя і битва з Темним Вершником.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Персонаж
Олександр Петров Микола Васильович Гоголь
Євген Стичкін Олександр Христофорович Бінх
Таїсія Вілкова Єлизавета (Ліза) Данішевська
Артем Ткаченко Олексій Данішевський
Катерина Бурлакова черниця
Сергій Бадюк Вакула
Ян Цапник Леопольд Бомгарт
Олексій Вертков Хома Брут
Березня Тимофєєва Василина
Юлія Франц Оксана

Телепоказ[ред. | ред. код]

Прем'єра фільму в телевізійному ефірі відбулася 1 серпня 2018 року на телеканалі «Кинопремьера».[2]

Знімальна група[ред. | ред. код]

  • Автор ідеї — Олександр Цекало
  • Автори сценарію — Наталя Меркулова, Олексій Чупов, Кім Бєлов, Тихон Корнєв, Філіп Коняшов, Олексій Караулів
  • Режисер-постановник — Єгор Баранов
  • Оператор-постановник — Сергій Трофимов, R. G. C.
  • Художники-постановники — Олена Жукова, Максим Сергєєв
  • Художники по костюмах — Вікторія Ігумнова
  • Художник по гриму — Тамара Фрід
  • Супервайзер комп'ютерної графіки — Євген Барулін
  • Композитор — RyanOtter
  • Звукорежисери — Михайло Алексєєнков, Олександр Чижов, Микита Єршов
  • Кастинг-директор — Алла Петелина
  • Постановник трюків — Сергій Головкін
  • Виконавчий продюсер — Олександра Ремізова
  • Продюсери — Валерій Федорович, Євген Никишов, Олександр Цекало, Артур Джанібекян

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гоголь. Вий, 2018. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 5 квітня 2018.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 серпня 2018. Процитовано 16 серпня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]