Головмох витончений

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Головмох витончений
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Мохи (Bryophyta)
Клас: Листостеблові (Bryopsida)
Підклас: Брієві (Bryidae)
Порядок: Головмохальні (Bryales)
Родина: Головмохові (Bryaceae)
Рід: Головмох (Bryum)
Вид:
B. elegans
Біноміальна назва
Bryum elegans
Nees in Brid.

Головмох витончений (Bryum elegans) — вид мохів порядку головмохальних (Bryales).

Поширення

[ред. | ред. код]

Ареал охоплює такі частини світу: Європа[1].

Живе на вапняних, багатих основами, від світлих до частково затінених, від сухих до злегка вологих місць. Там він здебільшого зустрічається літофітно на скелях, каменях або в похованих скельних ущелинах і западинах. Рідше він також мешкає на кам'янистих сухих луках і багатому гумусом вапняному ґрунті.

Характеристика

[ред. | ред. код]

Особливо характерними для Bryum elegans є сильні, грубі або дрібно-сосочкові ризоїди. Сухі, щільно прилягаючі, вологі, вертикальні листки мають яйцеподібну форму і досить раптово розширюються в більш-менш довгий, часто злегка загнутий назад волохатий кінчик; край листка зазвичай вистелений 1–2 рядами подовжених клітин; середня жилка часто червонувата на старих листках, а також виступає у вигляді короткого остюка на молодих листках. Спори мають діаметр від 11 до 15 мкм і утворюються влітку. Однак дозрівання спор, ймовірно, відбувається лише рідко.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Bryum elegans. Global Biodiversity Information Facility (англ.). Процитовано 09.05.2024.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Martin Nebel, Georg Philippi (Hrsg.): Die Moose Baden-Württembergs. Band 2: Spezieller Teil, (Bryophytina II, Schistostegales bis Hypnobryales). Ulmer, Stuttgart 2001, ISBN 3-8001-3530-2.
  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5.