Головний директор міліції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головний директор міліції
ГУРСМ/НКВС
Файл:Мвд1939вс5.png
Петлиці/Нашивки Радянські спеціальні звання міліції
Існування 1936-1943
Категорія звань Вищій начальницький склад
ГУРСМ НКВС СРСР Головний директор міліції
ГУДБ НКВС СРСР Комісар державної безпеки 1-го рангу
Війська НКВС Відсутнє[1]
Сухопутні війська/Флот Командарм 1-го рангу
Флагман флоту 1-го рангу
1935-1940

Головний директор міліції - найвище спеціальне звання вищого начальницького складу міліції (ГУРСМ) НКВС СРСР в 1936 - 1943 роках.

Звання дорівнювало комісарові державної безпеки 1-го рангу в ГУДБ НКВС СРСР, командармові 1-го рангу в РСЧА і флагманові флоту 1-го рангу в РСЧФ.

Головний директор міліції за рангом знаходився вище від директора міліції.

Історія звання[ред. | ред. код]

Постановою ЦВК СРСР і РНК СРСР від 26 квітня 1936 року наказом НКВС № 157 від 5 травня 1936 року для начальницького складу органів робітничо-селянської міліції НКВС СРСР були введені персональні спеціальні звання, найвищим званням начальницького складу міліції стало звання «головний директор міліції».

9 лютого 1943 року, Указом Президії Верховної Ради СРСР «Про звання начальницького складу органів НКВС і міліції» замість спеціальних звань в РСМ були введені нові, які у середнього та старшого начальницьких складів співпадали з військовими званнями. Для вищого начальницького складу були введені особливі спеціальні звання комісарів міліції 1, 2 та 3 рангів. Замість спеціального звання головного директора було введено спеціальне звання комісар міліції 1-го рангу.

Знаки розрізнення[ред. | ред. код]

У 1931 році в міліції для позначення посадових розрядів вводиться система знаків розрізнення посадових рангів подібна до армійської, замість попередньої своєрідної системи побудованої на використанні на петлицях певної кількості «геральдичних щитів». В новій системі молодший командний склад позначався певною кількістю трикутників на петлицях, середній командний та начальницький склад — квадратів («кубарів»), старший командний та начальницький склад — прямокутників («шпал»), вищий командний та начальницький склад — ромбів. В 1936 році в РСМ НКВС вводяться персональні спеціальні звання, а також повністю змінюються знаки розрізнення. На петлицях начальницького складу з’являються просвіти, кількістю відповідною до складу носія. Середній начальницький склад мав по одному просвіту, старший – два, вищий – три просвіта. Також на петлицях, в залежності від звання розташовувалися сріблясті п’ятипроменеві зірочки. Головний директор міліції мав на петлицях з трьома просвітами по чотири зірочки.

З 1939 року, коли в міліції були введені знаки розрізнення армійського зразка, головний директор міліції, отримує на бірюзові петлиці з червоними кантами по чотири сині ромби та шиту золоту зірку. Ці знаки розрізнення (за виключенням службових кольорів) співпадали зі знаками розрізнення армійського командарму 1-го рангу.

Молодше звання
Директор міліції

ГУРСМ НКВС

1936-1943
Головний директор міліції
Старше звання
-


Примітки[ред. | ред. код]

  1. До 1943 року найвищим званням в ГУПВО НКВС було комкор, з 1940 року найвищим званням стало генерал-лейтенант

Джерела[ред. | ред. код]