Головпоштамт (Рівне)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поштамт у м. Рівне
50°37′09″ пн. ш. 26°15′08″ сх. д. / 50.619250° пн. ш. 26.252389° сх. д. / 50.619250; 26.252389
Країна Україна Україна
Місто Рівне
Тип будівля
Тип будівлі будівля зв'язку
Стиль Конструктивізм
Архітектор Я. Найманн, Ю. Путтерман-Садловський
Побудовано 1935 р.

Поштамт у м. Рівне. Карта розташування: Україна
Поштамт у м. Рівне
Поштамт у м. Рівне
Поштамт у м. Рівне (Україна)

Історія[ред. | ред. код]

Технічний розвиток пошти і телекомунікації у міжвоєнний період зумовив потребу у багатофункціональних будівлях зв'язку — поштово-комунікаційних урядах, які надавали клієнтам послуги пересилки кореспонденції, телеграфу, телефону.

Архітектура[ред. | ред. код]

У 1929 році для розробки проєктів таких будинків при будівельному управлінні Міністерства пошти і телеграфу Другої Речі Посполитої був створений проєктний відділ, яким керував архітектор Юліан Путтерман-Садловський. Рівненський поштамт був збудований у 1935 р. (арх. Я. Найманн та Ю. Путтерман-Садловський). Являє собою яскравий зразок архітектури конструктивізму. Лаконічна горизонтальна брила, яка була поштукатурена цементним розчином, складається з двох частин: перший поверх потрактований як високий цоколь; нависаючі другий та третій поверхи підтримуються рядом циліндричних стовпів.

Ядром композиції плану є прямокутний операційний зал зі світловим ліхтарем на металевому каркасі, стіни якого підтримуються стрункими циліндричними стовпами. Інтер'єри продовжують тему технологічності: прозорі скляні перегородки, стрічкові вікна по периметру залу обрамлені металевими рамами. Бар'єр і стійки для обслуговування відвідувачів, столи, як і стовпи та підлога, оздоблені у техніці терраццо (мозаїчний бетон). Аналогічну систему оформлення інтер'єру та освітлення (світловим ліхтарем) мало приміщення телеграфу та телетайпу у північній частині корпусу поштамту. Свого часу поштамт у Рівному вважався однією з найкращих будівель свого призначення у Другій Речі Посполитій.

Автентичність інтер'єрів операційного залу частково втрачена внаслідок реконструкції у 2010-х роках.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  1. Borsz Z. Budownictwo pocztowe w Polsce w okresie międzywojennym // Kwartalnik Architektury i Urbanistyki. — 1979. — Z.1. — S.51-68.
  2. Михайлишин О. Архітектура та містобудування Західної Волині 1921—1939 років. — Рівне, 2013. — С.197-198.