Голамреза Агазаде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Голямреза Агазаде)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Голамреза Агазаде
перс. غلام‌رضا آقازاده
Народився 15 березня 1949(1949-03-15) (75 років)
Хой, Західний Азербайджан, Іран
Країна  Іран
Діяльність інженер, політик, науковець
Alma mater Тегеранський університет
Знання мов перська
Посада Організація з атомної енергії Ірану і Міністр нафтиd
Партія Islamic Republican Partyd
Конфесія шиїти

Голамреза Агазаде (перс. غلامرضا آقازاده‎) — іранський державний діяч, колишній віце-президент з атомної енергетики та президент Організації з атомної енергії Ірану, член Ради доцільності.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 15 березня 1949 в Хої (провінція Західний Азербайджан). У 1950 переїхав в Тегеран, де вступив в Тегеранський університет, отримавши після закінчення навчання ступінь бакалавра математики та комп'ютерних технологій.

Після Ісламської революції 1979 займає посади директора щоденної газети «Ісламська республіка», заступника міністра закордонних справ з адміністрування та фінансових питань, міністра без портфеля за виконавчими справами, міністра нафти.

Протягом 12 років працював на посаді міністра нафти Ірану, що займає третє місце в світі з експорту нафти.

У 1997 змінив Резу Амроллахі на посаді президента Організації з атомної енергії Ірану. В серпні 2005 його повноваження як глави атомного відомства підтверджені новим президентом Ірану Махмудом Ахмадінежадом.

16 липня 2009 напівофіційне Іранське Студентське Новинне Агентство повідомило, що за невказаних причин пішов у відставку — подія, яка викликала широкий бурхливий світової громадськості в настільки важкий для іранської ядерної програми час.

Одружений, має чотирьох дітей.

Див. також[ред. | ред. код]