Горизонтальна інтеграція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Горизонтальна інтеграція (горизонтальна концентрація) — об'єднання суб'єктів господарювання одного профілю за допомогою поглинання або отримання контролю однією фірмою над іншою, що перебуває в тій самій галузі промисловості і на тому ж ступені виробництва, що і фірма-поглинач.

Визначення[ред. | ред. код]

Згідно з Британікою, горизонтальна інтеграція — це форма організації бізнесу, в якій компанія намагається повністю контролювати один з етапів виробництва або єдину галузь, що дозволяє їй скористатися перевагами економії на масштабі, але призводить до зниження конкуренції[1]. При цьому відбувається горизонтальне злиття бізнесу, тобто коли обидві компанії виробляють той самий товар або послугу для одного й того ж ринку[2].

Згідно з Великою радянською енциклопедією горизонтальна концентрація — це процес зосередження в рамках однієї фірми виробництва як однорідної, так і технологічно не пов'язаної між собою продукції[3].

Згідно з Великою російською енциклопедією горизонтальна економічна інтеграція — це об'єднання суб'єктів господарювання одного й того ж профілю[4].

Приклад[ред. | ред. код]

Наприклад, один автовиробник бере під контроль іншого автовиробника; у цьому разі вони перебувають на одному щаблі виробництва і в однієї і тій самій галузі промисловості. Монополію, створену за допомогою горизонтальної інтеграції, називають горизонтальною монополією[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Vertical integration в онлайн-версії «Encyclopædia Britannica». 2021-03-21 (англ.)
  2. Horizontal merger в онлайн-версії «Encyclopædia Britannica». 2021-03-21 (англ.)
  3. Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — Москва : Советская энциклопедия, 1969—1978.
  4. С.А. Хавина. Большая российская энциклопедия : [в 36 т.] / председ. ред. кол. Ю. С. Осипов, отв. ред. С. Л. Кравец. — М. : Науч. изд-во «БРЭ», 2008. — Т. 11. Излучение плазмы — Исламский фронт спасения. — С. 427. — ISBN 978-5-85270-342-2. (рос.)
  5. М. Р. Зайнуллина. Сущность и роль горизонтальной интеграции в рыночной экономике. Архів оригіналу за 4 січня 2012. Процитовано 9 вересня 2009. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)