Гуртяк Дмитро Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Олександрович Гуртяк
Народився 9 жовтня 1971(1971-10-09)
Макіївка
Помер 13 листопада 1998(1998-11-13) (27 років)
Донецьк
·Саркома м'яких тканинd
Поховання Щегловський цвинтар
Діяльність програміст
Відомий завдяки автор програми KeyRus
Alma mater ДонНУ

Дмитро́ Олекса́ндрович Гуртя́к (9 жовтня 1971, Макіївка — 13 листопада 1998, Донецьк) — донецький програміст, автор програми KeyRus, що була встановлена на багатьох персональних комп'ютерах у Радянському Союзі.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

Народився 9 жовтня 1971 року в Макіївці.

З 8-го класу до закінчення школи вчився в школі «Юний кібернетик» при фізичному факультеті Донецького державного університету, яку закінчив з відзнакою в 1988 році. За час навчання був нагороджений дипломом першого ступеня, як переможець практичного туру, і дипломом третього ступеня, як переможець теоретичного туру II обласної олімпіади з інформатики та ОТ (березень 1988 року). В квітні 1988 року був нагороджений дипломом за найкращу роботу з програмування на алгоритмічних мовах, представлену на XVII обласну конференцію Малої академії наук і в травні 1988 року отримав похвальну грамоту за активну участь в роботі Донецької обласної Малої академії наук.

Підлітковий вік[ред. | ред. код]

Вчився на фізичному факультеті Донецького державного університету, з якого був відрахований за неуспішність з теорії ймовірності, в 1994 році здобув вищу освіту на математичному факультеті з спеціальності «Прикладна математика». В 1992 році посів друге місце на республіканській студентській олімпіаді з програмування.

Смерть[ред. | ред. код]

Помер 13 листопада 1998 року після важкої хвороби. Причина смерті — саркома м'яких тканин правої скроневої частини голови. Похований 15 листопада 1998 року на Щоглівському кладовищі Донецька.

Творчість[ред. | ред. код]

В 1989 році написав першу версію своєї програми KeyRus, пізніше написав ще сім версій русифікатора для DOS. Завдяки вигідній відмінності від аналогів у гнучкості використання і компактності, KeyRus отримав визнання і поширення не тільки на території колишнього СРСР, але і за кордоном (Німеччина, Чехія, Фінляндія, США, Канада, Австралія та інші країни).

Один з основоположників Фідонету в Донбасі. Автор і розповсюджувач електронного бюлетеня «Софтпанорама». Декілька разів виступав на семінарах Софтпанорами в Києві, був першим лауреатом премії «Софтпанорами».

Посилання[ред. | ред. код]