Дайсугі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дайсугі в Реан-дзі

Дайсугі (яп. 台杉, підпірка криптомерії) — японська техніка вирощування криптомерії. Техніка нагадує бонсай і полягає в тому, що у дерева зрубують основний стовбур, після чого з порослі на пні формується безліч прямих стволів, що ростуть вертикально вгору, які потім зрубують, не знищуючи дерево цілком; згодом воно випускає інші пагони від кореневої системи, що збереглася.

Для вирощування криптомерії пагони біля основи обрізаються, залишаються один-два пагони для формування прямих стволів, які зрубують після досягнення потрібної товщини[1]. Також спочатку вирощували материнське дерево, зрізаючи верхівку, щоб воно не витягувалося вгору, і максимально пригинаючи гілки до землі. Після формування трьох-чотирьох скелетних гілок на дереві обрізалися нові пагони, за винятком вертикальних. На своєрідних грядках-гілках з потужним материнським стволом та кореневою системою швидко виростали рівні молоді стволи, які зрізали, щоб стимулювати зростання нових. Для лісозаготівель зрубували всю молоду поросль. Вважається, що проводити лісозаготівлі з використанням методів дайсугі почали в період Муроматі, одержуючи іноді на материнському дереві до 100 пагонів[2].

Прямі стовбури з міцної деревини використовували в традиційній архітектурі для заготовок — таруки — струганих брусків і дощок для облаштування японської чайної церемонії, що набувала популярності. Для крокв і покрівельних матеріалів при будівництві чайних будиночків були потрібні абсолютно прямі стовбури дерев; також прямий стовбур потрібен був, наприклад, на формування ніши-токономи[3][4].

Завдяки цій технології можливе отримання деревини без необхідності вирубувати дерево повністю[1]. Дайсугі також дозволяє заощадити площу для нових дерев, до того ж не пошкоджуючи материнський стовбур. Деревина таких дерев щільніша і міцніша за звичайну[5], крім того, вона майже в півтора рази гнучкіша[6]. Для правильного зростання дерев необхідна рівна земля. Нині дайсугі майже не використовується за практичним призначенням. Хоча спочатку ця техніка створювалася для застосування в лісовому господарстві, її можна зустріти в японських садах. Дайсугі можуть бачити відвідувачі саду Седзан біля Кіото[7].

Згодом популярність вирощування дерев на стовбурах суттєво скоротилася і використовується, переважно, у доглянутих садах[8]. У міру розвитку сучасних матеріалів в архітектурі традиційне вирощування деревини кедра істотно скоротилося, але вона, як і раніше, високо цінується і використовується у виробництві меблів, паличок для їжі та елементів інтер'єру[4].

Дайсугі був предметом японського живопису. Дерева, що ростуть з основи японської криптомерії, художники зображували на свитках і картинах[9].

У Європі аналогом японського ноу-хау може бути метод древніх римлян — «поллард», у Британії — «коппсинг»[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Daisugi, the 600-Year-Old Japanese Technique of Growing Trees Out of Other Trees, Creating Perfectly Straight Lumber | Open Culture (англ.). Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 5 березня 2021.
  2. а б В Японии создали многоразовые деревья. forestcomplex.ru (рос.). Архів оригіналу за 14 травня 2021. Процитовано 14 травня 2021.
  3. sataksig (10 липня 2020). Daisugi, The Ancient Bonsai Technique That Can Prevent Deforestation. Earth Buddies (англ.). Архів оригіналу за 27 січня 2021. Процитовано 5 березня 2021.
  4. а б Jessica Stewart. Incredible 15th-Century Japanese Technique for Growing Ultra-Straight Cedar Trees (англ.). Архів оригіналу за 2 травня 2021. Процитовано 24 травня 2021.
  5. Дайсуги: как получать древесину, не вырубая лес. OUM.RU (рос.). 28 листопада 2020. Архів оригіналу за 17 січня 2021. Процитовано 5 березня 2021.
  6. NewsTI (1 вересня 2020). Дайсуги — уникальная японская техника выращивания деревьев. Всяко.нет (рос.). Архів оригіналу за 16 січня 2021. Процитовано 5 березня 2021.
  7. Daisugi: The Japanese Forestry Technique of Creating a Tree Platform for Other Trees - Spoon & Tamago (англ.). 20 жовтня 2020. Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 5 березня 2021.
  8. This Ancient Japanese Technique From The 14th Century…. boredpanda.com (англ.). Архів оригіналу за 7 травня 2021. Процитовано 24 травня 2021.
  9. 名品【真作】東原方僊【北山台杉. aucview.aucfan.com (яп.). Архів оригіналу за 23 квітня 2021. Процитовано 14 травня 2021.