Датам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Датам
Народився невідомо
Помер 362 до н. е.
·вбивство
Національність карієць
Діяльність воїн
Посада сатрап Каппадокії
Термін 380—362 роки до н. е.
Попередник ?
Наступник Аріамн
Конфесія зороастризм
Батько Каміссар
Мати Scythissad[1]
Діти 1 донька

Датам (*Δατάμης, д/н —362 до н. е.) — державний та військовий діяч Ахеменідської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі знатного карійського роду. Син Каміссара, сатрапа Кілікії, та скіф'янки або пафлагонійки[2]. Про дату народження нічого невідомо. Розпочав службу у царській гвардії —10 тис. безсмертних. У 385 році до н. е. звитяжив під час походу царя Артаксерка II проти племені кадусії в Антропатені. Його батько загинув в цьому поході.

Тому 384 року до н. е. Датама призначено сатрапом Кілікії. У 380 році до н. е. призначено сатрапом Каппадокії. У середині 370-х років до н. е. придушив заколот Тіуса, сатрапа Пафлагонії, а потім переміг іншого змовника — Аспіса, сатрапа Катаонії. Перемігши цих ворогів Датам приєднам їх сатрапії до своїх володінь. Артаксеркс II мав намір відправити Дата на придушення Єгипетського повстання. разом з тим при царському дворі склалася група, що стала з недовірою ставитися до могутності Датама. Останній ще більше посилив підозри, коли 373 року до н. е. став карбувати власні срібні монети, перетворивши на династа.

У 370 році до н. е., побоюючись страти з боку царя, Датам повстав, цим спричинив Велике повстання сатрапів. Згодом на його бік перейшов Аріобарзан (та союзник цього сатрапа спартанський цар Агесілай II), а також вірменський сатрап Єрванд I.

У 366 році до н. е. завдав поразки Артабазу, сатрапу Геллеспонтської Фригії, а потім Автофрадату, сатрапу Лідії і Іонії. після цього зумівзахопив міста Синопу і Аміс, розпочавши карбування власних монет тетрадрахм з власним ім'ям, написаним арамейською шрифтом.

Датам загинув у 362 році до н. е. внаслідок змови зятя Митробарзана та Мітрідатом Кійський, сина Аріобарзана I. Разом з тим Аріамн, син Датама, успадкував Каппадокію, якою керував як сатрап.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Корнелій Непот. Життєписи видатних античних полководців / Пер. з латини, упоряд., прим., словн. імен, назв, термінів та підбір іл. Володимира Литвинова. — Київ : Прометей, 2021. — 248 с. — ISBN 978-617-7502-45-5.
  • Peck, Harry Thurston; Harper's Dictionary of Classical Antiquities, «Datames», New York City, (1898)
  • Rüdiger Schmidt, Encyclopaedia Iranica, «Datames», online version, (1994)
  • Н. Федосєєв. Датам и Синопа. Монеты и клейма // Нумизматични, сфрагистчни и епигафски приноси към Черноморското крайбрежие. Международна конференция в памет на си.нс. Милко Мирчев. Варна, 15-17 септември 2005г. ACTA MUSEI VARNAENSIS, VII-1. Варна, 2008. С.20-32. = DATAMES AND SINOPE: COINS AND STAMPS