День танкових військ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День танкових військ
Місце Україна
Ким святкується Збройні сили України
Засновано 1997
Дата 14 вересня

Де́нь танкових військ — свято України, відзначається 14 вересня[1]. Раніше відзначалося щороку в другу неділю вересня до 9 вересня 2023 року як День танкістів. У СРСР у цей день відзначався День танкіста[2].

Історія свята[ред. | ред. код]

1946 року подібне свято з'явилося в СРСР, День танкіста було засновано за заслуги механізованих і танкових військ під час Другої світової війни. А крім цього, це було професійне свято танкобудівників. З 1980 року День танкіста почав відзначатися в другу неділю вересня.

Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи ветеранів танкових військ і танкобудівників України, враховуючи бойові заслуги танкістів у роки другої світової війни, та з метою виховання воїнів-танкістів Збройних Сил України на найкращих традиціях попередніх поколінь…» згідно з Указом Президента України від 29 серпня 1997 року № 922/97 «Про День танкістів».

Президент України своїм Указом від 9 вересня 2023 року № 574/2023 «Про День танкових військ»[3] встановив в Україні День танкових військ, який відзначається щороку 14 вересня (попередній Указ «Про День танкістів» утратив чинність).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]