Джипе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джипе
Lake Jipe / en
Джипе
Джипе
3°27′00″ пн. ш. 37°43′48″ сх. д. / 3.45000° пн. ш. 37.73000° сх. д. / 3.45000; 37.73000
Розташування
Країна  Танзанія і  Кенія
Регіон Кіліманджаро (регіон)
Прибережні країни Танзанія Танзанія
Геологічні дані
Розміри
Площа поверхні 28  км²
Висота 704 м
Довжина 12  км
Ширина 2,5  км
Вода
Басейн
Вливаються Lumi Riverd
Витікають Ruvud
Країни басейну Танзанія
Інше
Джипе. Карта розташування: Танзанія
Джипе
Джипе (Танзанія)
Мапа

Джипе — озеро, що знаходиться на кордоні Танзанії і Кенії. В Танзанії воно знаходиться у межах дистрикту Мванґа, регіон Кіліманджаро. Основний притік складають води річки Лумі, яка свій початок бере від гори Кіліманджаро та ручаїв з північних схилів гір Паре. На території Кенії озеро знаходиться в межах національного парку Цаво. Зі сторони Танзанії знаходиться національний парк Мкомазі.

В озері мешкає велика кількість ендемічних риб, також водоплавні птахи — нільська гуска, Lesser jacana, мадагаскарська жовта чапля, чорна чапля, африканська змієшийка, африканський водоріз, султанки, ссавці, водно-болотні рослини, у великій кількості — бегемоти та крокодили. Витік річки Руву згодом стає частиною водосховища Ньюмба-я-Мунгу.

У околицях озера мешкає приблизно 120000 людей, які займаються рибальством, сільським господарством, тваринництвом, є невелике сільськогосподарське підприємство, вода озера використовується для зрошення.

У водах озера та річки Пангані мешкає ендемічний вид риб — тіляпія Джипе (Jipe tilapia), також у великій кількості представлені коропові.

Посилання[ред. | ред. код]