Джодха (Марвар)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джодха
гінді राव जोधा
Народився 28 березня 1416(1416-03-28)
Mandored, Джодхпур
Помер 6 квітня 1489(1489-04-06) (73 роки)
Джодхпур
Країна  Джодхпур
Титул раджа
Посада Rao of Mandored і Rao of Jodhpurd
Термін 1427—1489 роки
Попередник Ранмал
Наступник Сатал
Рід Ратхор
Батько Ранмал
Діти 14 синів

Джодха Рао (*राव जोधा28 березня 1416 — 6 квітня 1489) — раджа Мандора (Марвару) у 14271489 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з клану Ратхор. Був сином Ранмала, раджі Мандори. 433 року після вбивства раджі Мокала його батько став регентом князівства Мевар при малолітньому раджі Кумбхі, призначивши Джодху керувати в Марварі.

На початку 1430-х років разом з батьком брав учатсь у військових кампаніях проти Ахмед-шаха I, султана Гуджарату. У 1438 році після загибелі батька внаслідок змови в Меварі, успадкував владу. Невдовзі зазнав нищівної поразки й втратив значну частину держави й столицю Мандор. Втім продовжив боротьбу, яка тривала 15 років. Водночас разом з Кумбхою діяв проти Малавського султанату. Лише у 1453 році повернув собі усі володіння.

Втім після цих перемог виник конфлікт з князівством Мевар. Джоджа захопив міста Чаукад, Сохат, Мерта, Багірунда і Косана. Втім невдовзі раджути врегулювали суперечки з огляду на небезпеку з боку Гуджарату і Мальви.

У 1459 році вирішив перенести столицю на нове місце, де і заклав місто Джодхпур. Збереглася легенда про те, як це відбувалося. Джодха Рао попросив поради у індуїстського аскета, і той вказав сприятливе місце, яке виявилося на гострому виступі скелі: фортеця, збудована тут, обіцяла бути абсолютно неприступною. Тут була збудована чудова, єдина в своєму роді, велика і могутня фортеця, царський палац та інші споруди в ній. Фортеця вражала уяву. Але Джодха Рао не врахував, що на високій скелі, де стоїть фортеця, немає джерел води. І хоча потім була розроблена дуже складна система подачі води зі ставків біля підніжжя скелі в фортецю, це позбавило фортецю її оборонного значення. Незабаром біля підніжжя скелі виросло велике місто, нова столиця князівства. Його розвитку сприяло вигідне розташування на торгівельному шляху з Делі до Гуджарату. Тут заснував першу придворну художню майстерню.

У 1468 році, відповідно до угоди з Удай Сінґхом I, раджею Мевара, отримав міста Аджмер і Самбхар. Згодом переміг Аджіт Сінґха, раджи Могілаваті, захопивши зрештою це князівство.

Родина[ред. | ред. код]

Джодха Рао мав 14 синів, серед яких:

  • Рао Сатал, раджа Джодхпура у 1489-1491 роках
  • Суджа, раджа Джодхпура у 1491–1515 роках
  • Біка, раджа Біканера
  • Дуда, раджа Мерти

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sharma, Dasharatha (1970). Lectures on Rajput History and Culture, Delhi:Motilal Banarsidass.
  • Metcalfe. C. T.The Rajput tribes. Vol. 1&2. New Delhi, 1982