Доброго вечора, ми з України (марка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Доброго вечора, ми з України!
Аркуш «Доброго вечора, ми з України» (аркуш марки номіналом М)
Країна випуску Україна Україна
Дата випуску 28 липня 2022 року
Видавець Укрпошта
Автор Анастасія Бондарець
Тираж (екз.) 3 000 000
Кількість зчіпок у кожному аркуші 6 (2×3)

«Доброго вечора, ми з України!»українська поштова марка, яка увічнює реальний історичний епізод, що трапився на Миколаївщині: український трактор потягнув танк, покинутий росіянами. Марка випущена у двох номіналах: М — для відправлення по Україні, W — для відправлення за кордон. Тираж обох номіналів — 5 млн екземплярів. До поштової марки випущено також конверт «Перший день», немаркований художній конверт та листівку. Спецпогашення відбулося 28 липня 2022 року у День Української Державності.

Історія[ред. | ред. код]

Фразу «Доброго вечора, ми з України!» українці обрали з-поміж п’яти поданих на голосування тем як сюжет наступної поштової марки воєнного часу. У відкритому конкурсі на найкращий ескіз до марки «Доброго вечора, ми з України!», на який надійшло 1500 творчих робіт, беззаперечну перемогу здобув малюнок Анастасії Бондарець.

У голосуванні взяли участь майже 900 тис. респондентів, 340 тис. з яких віддали голос за ескіз з трактором, який тягне російський брухт. За словами авторки, її малюнок про те, як кожен українець робить все від нього залежне, в силу своїх можливостей, аби наблизити нашу перемогу.

Ця марка, як і її попередниці, символізує незламність, безстрашність і винахідливість українців, якими сьогодні захоплюється весь світ[1].

Генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський зазначив:

«Поштові марки з початком війни стали більшим, ніж засобом оплати кореспонденції, — вони стали зброєю України на міжнародній арені. Це вже четверта марка, яка, впевнений, розійдеться світом і покаже, які насправді українці — сильні і сміливі в боротьбі за свою незалежність. І поки росія витрачає мільярди на пропаганду проти України, ми будемо використовувати наш креатив і всі доступні можливості, щоб донести всім імідж України та українців»[2].

В дизайні маркового аркушу номіналом «W» застосовано філателістичний прийом тетбеш (tête-bêche), коли один ряд марок розміщують у перевернутому вигляді. Це додає випуску художньої привабливості та колекційної цінності.

Появі фрази «Доброго вечора, ми з України” українці завдячують учаснику гурту «Даха Браха» Маркові Галаневичу, а пізніше гурту «Probass&Hardy», що використали її для треку, що з початком війни став улюбленим в Україні й світі.

Опис[ред. | ред. код]

Доброго вечора, ми з України[ред. | ред. код]

 —
Дата випуску 28 липня 2022 р.
Номер за каталогом № 1989 № 1990
Формат марки 44х27,5 мм 40,5х30 мм
Формат маркового аркуша 126х128 мм 162х102 мм
Кількість марок в аркуші 6 (2х3) 6 (3х2)
Тираж кожної марки 3 000 000 2 000 000
Номінал марки M W
Спосіб друку офсет
Автор Анастасія Бондарець

Поштові картка і конверт[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Укрпошта вводить в обіг нову поштову марку “Доброго вечора, ми з України!”: де та як купити?. 28 липня 2022 року. Процитовано 31 липня 2022 року.
  2. Укрпошта вводить в обіг нову поштову марку: де та як купити.