Доброслав II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Доброслав II
Король Дуклі
Правління 10011002
Попередник Костянтин Бодін
Наступник Кочапар
Інші титули король слов'ян
Біографічні дані
Релігія християнство
Народження бл. 1056
Смерть після 1003
монастир Св.Сергія і Вакха
Династія Воїславовичі
Батько Михайло I
Мати Неда Мономахіна

Доброслав II (серб. Доброслав; *бл. 1056 — †після 1003) — король Дуклі у 10011002 роках (спільно з Михайлом II).

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Воїславовичів. Старший син Михайло I, короля Дуклі, та Неди Мономахіни. Незважаючи на це, батько обрав своїм спадкоємцем молодшого брата Доброслава — Бодіна, який у 1081 після смерті Михайла I став королем.

Протягом 1081—1084 років допомагав своєму брату придушити повстання небожа Браніслава Радославовича в Зеті. Після смерті Костянтина Бодіна у 1101 році знать Дукли визнала співкоролями Доброслава II та його небожа Михайла II. Незважаючи на декілька спроб, не зміг завадити князівству Рашка здобути самостійність від королівства Дукля.

У 1102 році влаштував змову проти небожа, в результаті якої той загинув. Втім, того ж року проти нього виступив інший небіж Кочапар Радославович, якого підтримав Вукан I, великий жупан Рашки. У битві при Морачі війська Доброслава II зазнали поразки, дуклянський король потрапив у полон. Його відправлено до Рашки.

У 1103 році Доброслава було звільнено з в'язниці. Він повернувся до Дуклі, намагаючись захопити владу в нового короля Дуклі — свого брата Володимира. Втім Доброслав зазнав поразки, потрапив у полон до брата. Останній запроторив того у в'язницю в Скадарі. Тут, на прохання удови Костянтина Бодіна, король Володимир наказав засліпити й каструвати Доброслава. Останні роки ченцем провів у монастирі Святих Сергія і Вакха. Можливо, помер близько 1114 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  • John Van Antwerp Fine (1991). The Early Medieval Balkans: A Critical Survey from the Sixth to the Late Twelfth Century. University of Michigan Press. pp. 230–. ISBN 0-472-08149-7.
  • Charles Cawley: Medieval Lands. Foundation for Medieval Genealogy, 2006—2009.