Довідка:Ознайомлення з Вікіпедією

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Як зробити свій внесок у Вікіпедію
Вікіпедія — це вільна енциклопедія, яку спільно пишуть ті ж люди, які нею й користуються. Її 1 321 049 статей може редагувати кожен, і всі зміни зберігаються в історіях статей. Щоб дізнатися більше про цей проєкт, див. сторінку Про Вікіпедію.

Як можна зробити свій внесок

Не бійтесь редагувати — кожен може редагувати майже кожну сторінку, тож просто знайдіть щось, що можна поліпшити, і поліпшуйте! Ви можете створювати нові статті, або покращувати вже наявні, додаючи до них вміст, посилання на джерела та зображення, або виправляючи помилки, граматику та покращуючи читабельність. Якщо хочете додати якісь нові факти, будь ласка, старайтесь підкріплювати їх надійними джерелами, щоб забезпечити їх перевірність. Пам'ятайте, що у Вікіпедії нічого не можна поламати цілковито; всі редагування згодом можна виправити чи скасувати. Тож уперед, відредагуйте якусь статтю й допоможіть зробити Вікіпедію найкращим джерелом інформації в мережі!

Пропонуйте поліпшення — кожна стаття також має «Сторінку обговорення», де можна пропонувати якісь покращення і виправлення статті

Робіть пожертви — Вікіпедією можна вільно користуватись, але щоб це не змінилось, вона мусить покладатися на фінансові пожертви й гранти. Тож будь ласка, подумайте над тим, чи не зробити пожертву на користь Вікіпедії, скориставшись посиланням «Пожертвування» на бічній панелі зліва, аби допомогти проєкту з витратами на його обслуговування та розширення.


Чому б не випробувати редактор прямо зараз?

Ви можете спробувати, як це — редагувати Вікіпедію, прямо зараз. Для цього оберіть один зі способів редагування нижче, щоб випробувати їх у своїй власній чернетці.

Візуальне редагування чернетки або Редагування вікірозмітки в чернетці

Майте на увазі, що чернетка доступна лише для зареєстрованих користувачів. Якщо Ви ще не маєте облікового запису у Вікіпедії або не хочете його створювати, можете потренуватися в пісочниці Вікіпедії:

Редагування вікірозмітки в пісочниці

Просто введіть якийсь текст і клацніть Зберегти зміни, якщо вигляд внесених Вами змін Вас задовольнить.


Створіть обліковий запис

Ви цілком можете редагувати анонімно, але в зареєстрованих користувачів є чимало різних переваг.

Зареєструватися


Значно більше можна знайти за лаштунками

Відео, що виражає розмаїття та ентузіазм спільноти Вікіпедії вустами таких же редакторів, як і Ви. (4:10 хв)

Вікіпедія, на додачу до енциклопедичних статей, має значну кількість довідкових сторінок, створених спільнотою.

Вікіпроєкти — каталог проєктів, створюваних для співпраці редакторів над конкретною тематикою
Сторінки довідки — інформація й поради від інших вікіпедистів на різні теми
Вікіпедія:Портал спільноти — сторінка, де зібрані посилання на найважливіші сторінки спільноти