Дол (зброя)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дол на німецькому штику S98/05

Дол[1][2], також діл[3] — поздовжня заглибина, жолобок на плазі клинка холодної зброї. Нерідко дол неправильно іменується розмовним терміном «кровостік»[4], але подібне призначення цього елемента сумнівно. Не є дол і однозначною ознакою холодної зброї[5].

Завдяки долу зменшується вага клинка без істотного погіршення жорсткості його плаза, але дещо підвищується вразливість клинка до зламу. Дол може бути подвійним і навіть потрійним.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Денис Тоїчкін. Клинкова зброя козацької старшини XVI — першої половини XIX ст.: проблеми атрибуції та класифікації. — К. : Ін-т історії України НАНУ, 2013. — С. 45.
  2. Методика криміналістичного дослідження холодної зброї та конструктивно схожих з нею виробів: Терміни та визначення (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 25 січня 2022. Процитовано 16 лютого 2021.
  3. Олена Попельницька. Мечі другої половини XIII-XV ст. у зібранні Національного музею історії України // Історія давньої зброї. Дослідження 2014. — К. : Інститут історії України НАН України, 2014. — С. 157.
  4. ГОСТ Р 51215-98 ОРУЖИЕ ХОЛОДНОЕ. ТЕРМИНЫ И ОПРЕДЕЛЕНИЯ (рос.)
  5. Чи можна носити ніж у кишені: які засоби самозахисту дозволені законом // Новини Тернополя

Джерела[ред. | ред. код]